Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017._


Βγήκαν τα... μαχαίρια μεταξύ των συμβούλων της "Πρωτοβουλίας", πριν από λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


Αφορμή στάθηκε η συζήτηση για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα και, ειδικά, η ζέση με την οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υπερασπίστηκε την υπογραφή του Μνημονίου. 

«Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, έχετε τη δική σας ατζέντα Ανδρέα μου και συ και ο Παναγιώτης. Δημιουργείτε προβλήματα άνευ λόγου και για προσωπικούς λόγους. Καταγγέλλω εδώ ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ότι ο Αβραμόπουλος στη συνεδρίαση της ομάδας είπε ότι αν δεν είναι ο δήμαρχος εγώ φεύγω. Αυτό είναι προσβολή στη δημοτική ομάδα, θα έπρεπε να ντρέπεστε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, προκαλώντας την αντίδραση και των δύο δημοτικών συμβούλων.

«Εσύ να ντρέπεσαι», σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η αντίδραση του Μπουτάρη ήταν άμεση:

«Εγώ Παναγιώτη δεν ντρέπομαι, εσύ πρόδωσες την Πρωτοβουλία. Και μαλώνουμε και δημοσία όσο θέλεις. Χρειάζεται να ξεκαθαρίζονται αυτά. Δεν είμαι εγώ που πρόδωσα την Πρωτοβουλία, αυτοί το έκαναν για προσωπικούς και συμφεροντολογικούς λόγους», είπε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ακολούθησε ένταση, με τον Ανδρ. Κουράκη να ζητά το λόγο επί προσωπικού και τον σύμβουλο της "Πρωτοβουλίας" Γ. Άγιο να ζητά οι διαφορές να λύνονται... εντός της παράταξης! Κι όταν στη διαμάχη "μπήκε" ο σύμβουλος της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη", Γ. Αβαρλής, η πρόεδρος του σώματος, Καλυψώ Γούλα, διέκοψε τη συνεδρίαση.

Περίπου 10 λεπτά αργότερα η συνεδρίαση συνεχίστηκε, με τον Ανδρέα Κουράκη να απαντά στον δήμαρχο:

-Την "Πρωτοβουλία" την πρόδωσες δήμαρχε όταν δήλωσες ότι "πέθανε". Αυτή είναι μια δήλωση καταγεγραμμένη, ηχογραφημένη.

Για "θλιβερή εικόνα" μίλησε, στη δευτερολογία του, ο Παν. Αβραμόπουλος:

-Δε θα απαντήσω σε έναν άνθρωπο που διέπεται από Καισαρισμό, ο οποίος είναι ανιστόρητος, γιατί στην αστική Δημοκρατία που υπηρετούμε, δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Υπάρχει ο διάλογος, σκέψεις που κατατίθενται, διαφωνία, υπάρχει η απλή καταγραφή μιας διαφορετικής άποψης, είπε από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

Και πρόσθεσε: "Αν δεν είχα εγώ αυτήν την ελευθερία βούλησης, δε θα υπήρχε, το 2010, Μπουτάρης δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Δεν μπορώ να συζητώ θέματα μείζονος σημασίας, όπως η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, αν δεν είναι ο δήμαρχος μπροστά".

Λίγο αργότερα, η κόντρα άναψε και με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, η οποία διέκοψε τον κ. Αβραμόπουλο. 

-Εμένα θα με σέβεσαι, της είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

-Όλους τους σέβομαι. Όποιον με σέβεται, τον σέβομαι, απάντησε η κ. Γούλα.

-Είσαι πολύ αναιδής, ήταν η ανταπάντηση του κ. Αβραμόπουλου.

Με ψήφους και... άλλων πέρασε το θέμα

Το θέμα της υπογραφής του Μνημονίου απασχόλησε επί μακρόν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά της υπογραφής τάχθηκαν οι σύμβουλοι της παράταξης "Εντάξει", οι σύμβουλοι της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", της "Ανοικτής Πόλης", της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", αλλά και σύμβουλοι της "Πρωτοβουλίας", όπως οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Κουράκης, Ζέβρας και Αρβανίτης. Αντίθετα, υπέρ της υπογραφής τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης "Συμμαχία Πολιτών", Αρμ. Στεργίου.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης, που βρισκόταν στη Βουλή για την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την Παιδεία, σε γραπτή δήλωσή του, έθετε τα εξής ερωτήματα::

1.      Πώς γίνεται και δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο στο σύμφωνο αυτό από τη στιγμή που θα απαιτηθούν χιλιάδες εργατοώρες που θα βαρύνουν, ουσιαστικά, την Παγκόσμια Τράπεζα;
2.      Ποια γνώση του χώρου της Θεσσαλονίκης, θα έχουν οι σύμβουλοι οι οποίοι θα προσληφθούν;
3.      Ποια θα είναι η διαδικασία επιλογής μελετητών;
4.      Ποιο θα είναι το κόστος -και ποιους θα βαρύνει;
5.      Πάνω σε ποια σχέδια και μελέτες θα στήσει αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα η Παγκόσμια Τράπεζα;
6.      Σε ποια ευρωπαϊκή πόλη, του βεληνεκούς της Θεσσαλονίκης, έχουν ακολουθηθεί τέτοιου είδους διαδικασίες σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα;
7.      Έχουν συνεννοηθεί οι δήμοι με εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο, από την Αγία Τριάδα ως το Καλοχώρι, ή, έστω, οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, ή ο καθένας έχει το δικό του πλάνο έργων και ανάπτυξης;

Η επικεφαλής της παράταξης "Ανοικτή Πόλη" Ρία Καλφακάκου δήλωσε πως δεν έχει "ιδεολογικές αγκυλώσεις" αλλά πρόσθεσε πως η παράταξή της δεν θα ψηφίσει υπέρ της υπογραφής του Μνημονίου, αφού δεν βρήκε λόγο συνεργασίας. Υπογράμμισε πως οι δράσεις που θα δεχτεί ο δήμος για την επιχειρηματικότητα "θα πρέπει να είναι με τέτοιους όρους που να αφοράν τους πολλούς και όχι τους λίγους". 

Ιδιαίτερα αναλυτικός στους σκοπούς της Παγκόσμιας Τράπεζας ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης. 

Ο επικεφαλής της παράταξης Μένουμε Θεσσαλονίκη, Κ. Σεβρής, υπογράμμισε πως η Θεσσαλονίκη έχει το επιστημονικό προσωπικό να δώσει τις απαντήσεις και τις λύσεις. "Δε θα δει τίποτα το ευεργετικό στην καθημερινότητά του ο πολίτης", τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε πως η συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα βοηθήσει την πόλη να αποκτήσει "πρόσωπο στη θάλασσα", υποστηρίζοντας ότι τα δύο νεώτερα κτίρια που κτίστηκαν στην παραλία, το Δημαρχείο και το Μέγαρο Μουσικής "βλέπουν τις μπουγάδες"! Υποστήριξε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης "σπέρνουν τον πανικό χωρίς λόγο" 

Κατά την ψηφοφορία, που γινόταν σε μοσοάδεια αίθουσα, οι σύμβουλοι των "Εντάξει" ζήτησαν να κληθούν ονομαστικά οι σύμβουλοι. Τελικά, η σύναψη μνημονίου "πέρασε" με ψήφους 18 υπέρ και 16 κατά.