Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017._

Μαγειρεύει η ΣΙΣΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Aπό τις Άνδεις και τους Αζτέκους στην Ευρώπη. Χιλιάδες χιλιόμετρα χωρίζουν τη ντομάτα που αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής από την καταγωγή της.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Αζτέκοι ήταν αυτοί που πρώτοι καλλιέργησαν τη ντομάτα. Το 1520 ο ισπανός Ερνάν Κορτέζ μετέφερε σπόρους ντομάτας στην Ισπανία. Η διάδοση της ντομάτας στην διατροφή ωστόσο καθυστέρησε 300 χρόνια περίπου, καθώς πιστεύανε πως  προκαλεί δηλητηρίαση. 

Γύρω στο 1820 ο περιηγητής συνταγματάρχης Robert Gibbon Johnson μάζεψε σπόρους και πρότεινε στους αμερικάνους αγρότες να τους καλλιεργήσουν. Για να τους πείσει και να διαψεύσει τις φήμες περί δηλητηρίασης έφαγε δημοσίως ένα καλάθι ντομάτες. 

Μετά από αυτό η ντομάτα αποτέλεσε βασικό συστατικό της αμερικανικής διατροφής. 

Στην Ελλάδα έγινε γνωστή το 1818 από τους Βαβαρούς μάγειρες που έφερε ο Βασιλιάς Όθων, και χρησιμοποιείται πλέον σε τόσα πολλά φαγητά και με τόσους διαφορετικούς τρόπους που θα πίστευε κανείς πως υπάρχει στη διατροφή μας από πάντα.

Σας προτείνω μια εύκολη συνταγή για ντοματοκεφτέδες, ιδανικούς για συνοδευτικό μιας κρύας μπύρας.



Υλικά


200 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
100 γρ. ντομάτες στον τρίφτη
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 κρεμμύδι ξερό
1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγα φύλλα δυόσμο
200-25 γρ. αλεύρι
1 κ.γλ. μπέϊκιν
αλάτι-πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Παρασκευή

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Τρίβουμε το κολοκυθάκι και τις υπόλοιπες ντομάτες. Τα προσθέτουμε στο μπολ και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας ( μαϊντανό, δυόσμο). Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέϊκιν, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και ρίχνουμε σταδιακά τους ντοματοκεφτέδες μας. Μόλις πάρουν χρώμα τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Από το foodmood.gr