Σάββατο, 27 Μαΐου, 2017._


Με συνθήματα κατά της ομοφοβίας και του ρατσισμού και υπέρ του σεβασμού της διαφορετικότητας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride. 


Πρόκειται για μια ανεξάρτητη διοργάνωση, καθώς υπήρξε έντονη αντίθεση με τους οργανωτές του Thessaloniki Pride το οποίο στηρίζει ο δήμος και διάφοροι χορηγοί. Η κόντρα άρχισε δύο χρόνια πριν, μεγάλωσε πέρσι, όταν στους χορηγούς εντάχθηκαν και διάφορες πρεσβείες χωρών και κορυφώθηκε εφέτος. Έτσι, εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙΑ+ (Λεσβιών Ομοφυλόφιλων, Αμφισεξουαλικών, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ και Ασέξουαλ) αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις εκδηλώσεις.

Σήμερα, αρχικά εκπρόσωποι και μέλη συλλογικοτήτων συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου όπου μέλη χορευτικών ομάδων χόρεψαν καποέιρα.  Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία στο κέντρο της πόλης, μέσω των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, της λεωφόρου Νίκης και των οδών Νικολάου Γερμανού και Αγγελάκη. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Χημείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο σημείο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Radical Pride με σκοπό την υποστήριξη των διεκδικήσεων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ, ασέξουαλ (ΛΟΑΤΚΙΑ+) και την απελευθέρωση φύλου και σεξουαλικότητας. Η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στη μνήμη της τουρκάλας τρανς ακτιβίστριας Χαντέ Καντέρ, που βιάστηκε και κάηκε ζωντανή τον περσινό Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη.