Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017._

Ένας νέου τύπου λεωφορειόδρομος παρουσιάστηκε σήμερα ως λύση, κατά την  υπογραφή σύμβασης συνεργασίας  των εταίρων του έργου "Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου".


Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΚΕΤΑ Αγγελο Μπεκιάρη ο νέου τύπου λεωφορειόδρομος θα μπορούσε να είναι λύση για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης ως κάποιον βαθμό . Η σχετική μελέτη υπάρχει, από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ .

Σε αυτόν τον λεωφορειόδρομο θα χρησιμοποιηθούν ευέλικτα υλικά, που από τη μία θα εμποδίζουν τους οδηγούς να εισέρχονται σε αυτόν και από την άλλη, όταν κρίνεται ότι πρέπει, τα υλικά αυτά είτε θα βυθίζονται είτε θα μετακινούνται μέσω τηλεματικής, για να διέρχονται από εκεί και άλλα αυτοκίνητα εκτός λεωφορείων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα της αγοράς ηλεκτροκίνητων αστικών λεωφορείων, για το οποίο ειπώθηκε ότι θα εξεταστεί. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να μην βανδαλίζουν τα έργα (σ.σ. η τοποθέτηση εύκαμπτων πλαστικών πασσάλων στην οδό Μητροπόλεως από το δήμο Θεσσαλονίκης είχε καταλήξει σε φιάσκο, καθώς μετά από δύο βδομάδες από την τοποθέτηση, δεν είχε απομείνει ούτε ένας, στο δρόμο όπου ο λεωφορειόδρομος υπάρχει απλά για να... υπάρχει).

Για την κατασκευή του πρωτότυπου λεωφορειόδρομου έχουν δεσμευθεί κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Επίσης, η Εγνατία οδός ΑΕ, έρευνα τον τρόπο να βελτιωθεί η κυκλοφορία στους οδικούς άξονες από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Για το έργο αυτό δεν υπάρχουν κονδύλια, τα οποία θα αναζητηθούν από το υπουργείο οικονομίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο μοναδικός λεωφορειόδρομος που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη είναι αυτός της οδού Τσιμισκή. Αυτός στην οδό Βασ. Όλγας έχει, ουσιαστικά, μετατραπεί σε πάρκινγκ, ενώ στο λεωοφειόδρομο της Μητροπόλεως κυκλοφορεί κάθε είδους όχημα. Ανύπαρκτος είναι και ο λεωφορειόδρομος της Λεωφόρου Στρατού, που έχει, επίσης, μετατραπεί σε πάρκινγκ, από το ύψος του Γαλλικού Ινστιτούτου και προς τα ανατολικά.

Τη σύμβαση υπέγραψαν η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, η Εγνατία Οδός ΑΕ, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ). Η δημοτική τηλεόραση και το δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να κάνουν γνωστό το έργο.