Πέμπτη, 04 Μαΐου, 2017 


Σε πολλά χωριστά άρθρα -δηλαδή κάθε αντίμετρο και ένα άρθρο- θα κατατεθούν τα αντίμετρα της συμφωνίας. Αυτό διέρρευσε -κατά την προσφιλή κυβερνητική συνήθεια- μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν πρόταση του πρωθυπουργού.


Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για καμία πλευρά να καταλογίσει στην ελληνική κυβέρνηση καθυστέρηση, και με αυτόν τον τρόπο να δοθεί έστω και το παραμικρό πάτημα για περαιτέρω παράταση της λύσης στο χρέος.

Στόχος όλων των πλευρών, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ως προς το χρονοδιάγραμμα για το χρέος, είναι να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της 22ας Μάη, ώστε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να είναι θετική και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Καθότι υπάρχουν οι γνωστές διαφορές ανάμεσα στο Ταμείο και τη Γερμανία, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστούν μερικές μέρες παραπάνω, ωστόσο, όπως υπογράμμιζουν οι ίδιες πηγές, «το βασικό σενάριο για το οποίο εργάζονται όλες οι πλευρές, είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου». Κατά τις ίδιες πηγές, υπάρχει από όλες τις πλευρές η διάθεση να γίνει το συντομότερο δυνατόν, μετά την συνολική συμφωνία, η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε σε ενημέρωση για τη διαπραγμάτευση. Έκανε μια καταγραφή των αρχικών απαιτήσεων των δανειστών σε σχέση με την κατάληξη που υπήρξε τελικά σε αυτά τα ζητήματα. Μίλησε για το χρέος και σχολίασε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα για το χρέος, σημειώνοντας ότι και μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, πλέον σε όλη την Ευρώπη συζητείται και τίθεται το θέμα του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος επιπλέον σημείωσε ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες έως τις 16- 17 Μαΐoυ, ώστε έως το Eurogroup να μην έχει καμία πλευρά καμιά δικαιολογία για παράταση της λύσης για το χρέος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής την ημέρα που έκλεισε η τεχνική συμφωνία. Συγκεκριμένα σχολίασε σκωπτικά ότι η αμεροληψία του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έχει αμβλυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Τζανακόπουλος: Ισορροπημένη η συμφωνία

«Τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο κοινωνικό έργο και την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 είπε ότι η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στη διαπραγμάτευση για το χρέος μέχρι τις 22 Μαΐου, ενώ για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εκτίμησε ότι οδηγείται σε "στρατηγικά λάθη".


Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία «ισορροπημένη» μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο και αναφερόμενος στην άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα παρατήρησε πως «ο κ. Μητσοτάκης με την εμμονή του να αμφισβητεί τη συμφωνία και με την επιμονή του στην καταστροφολογία, οδηγείται σε στρατηγικά λάθη».

Κικίλιας: Έφεραν τα χειρότερα μέτρα με το χειρότερο μνημόνιο

Πάντως το θέμα των αντιμέτρων έχει ξεκινήσει... πόλεμο δηλώσεων. «Οι Έλληνες βιώνουμε τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αντίθετα με ό,τι έλεγαν για να υφαρπάξουν τη ψήφο των Ελλήνων, έφεραν και ψήφισαν, σε 2 χρόνια 2 Μνημόνια»!

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε το τέταρτο Μνημόνιο ως το χειρότερο όλων, καθώς όπως είπε, δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, χωρίς να διασφαλίζει τη χρηματοδότησή της. «Οι περικοπές συντάξεων 18% και η μείωση αφορολόγητου κάτω από τα 5.900 ευρώ, σημαίνουν από 1 μέχρι και 3 χαμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους και 1 χαμένο μισθό για τους μισθωτούς» είπε ο κ. Κικίλιας κατηγορώντας τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο πως «έφεραν συνειδητά και χωρίς κανένα ενδοιασμό τα χειρότερα μέτρα για τους Έλληνες, με μοναδικό σκοπό να παραμείνουν στην εξουσία».

Επίσης, τόνισε ότι «τα υποτιθέμενα αντίμετρά τους είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων» προσθέτοντας πως τα 5,5% πλεονάσματα που θα χρειαστούν για τα αντίμετρά τους, είναι ένας «άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τα «ψευτο-αντίμετρα», όπως τα χαρακτήρισε, αφού θα ήταν σα να συμφωνεί στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Γεννηματά: Η κυβέρνηση φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο 

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο και υπόσχεται πλασματικά αντιμέτρα για ? το 2019 και χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει την ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία, των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επικρίνει και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας οτι ο «κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ που τον Δεκέμβριο δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά η κυβέρνηση με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δισ. ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ), τροποποιώντας τον προϋπολογισμό του 2017.

Ένωση Κεντρώων: Η διχόνοια συνεχίζεται...

«Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση πέτυχε και κάνει σχέδια για τα επόμενα 6 χρόνια. Η ΝΔ ζητά εκλογές και λέει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Η διχόνοια συνεχίζεται» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ΕΚ «επιχειρείται νέο πολιτικό κλίμα και η συνεννόηση που κατά βάθος όλη η κοινωνία επιθυμεί, θυσιάζεται στον εγωϊσμό των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη».

Θεοδωράκης: Εάν η κυβέρνηση φέρει αντίμετρα με ένα νόμο, δεν θα μπούμε στην κουβέντα


«Αντίμετρα για την πραγματική οικονομία, όχι ψίχουλα για τους πελάτες του κ. Τσίπρα» όπως είπε χαρακτηριστικά, ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89.

Ο επικεφαλής του Κινήματος, τόνισε ότι το Ποτάμι δεν αρκείται σε κραυγές και αφορισμούς. «Τα άλλα κόμματα» όπως είπε, «έχουν περίπου την άποψη ότι "με εμάς θα είναι καλύτερα τα πράγματα" χωρίς να διευκρινίζουν τι περιλαμβάνει αυτό. Εμείς χθες είχαμε μια πολύωρη συνάντηση με εμπειρογνώμονες στα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία.

«Συζητήσαμε διεξοδικά τα όσα ακούγονται για τα αντίμετρα, αλλά θα ήταν επιπόλαιο από μέρους μας να τοποθετηθούμε χωρίς να έχουμε τη συνολική πρόταση της κυβέρνησης». Ξεκαθάρισε όμως, ότι «εάν η κυβέρνηση φέρει εκβιαστικά τα αντίμετρα με ένα νόμο και ένα άρθρο, έχουμε πει εκ των προτέρων ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή την κουβέντα» ενώ επανέλαβε, ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα.