Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017._

Σε καθεστώς άμεσης εκκαθάρισης θέτει τον ΟΑΣΘ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το site των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη!


Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών έχει καταθέσει ήδη από την περασμένη Δευτέρα σχέδιο νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Συγκρότηση εταιρίας με την επωνυμία «Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης» (ΟΣΕΘ) ο οποίος θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης(ουσιαστικά είναι το νέο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι κρατικός φορέας με ενιαμελές δ.σ. το οποίο θα ορίζει ο υπουργός).

Συγκρότηση εταιρίας με την επωνυμία «Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΑΣΥΘ), θυγατρική της προηγούμενης με συμμετοχή του κράτους στο 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα είναι ελεύθερο για να διατεθεί σε δήμους, περιφέρειες και φορείς. κ.ο.κ. Η ΑΣΥΘ θα αντικαταστήσει παντελώς τον ΟΑΣΘ, ενώ θα αναλάβει και το συγκοινωνιακό έργο του μετρό, αλλά και όσων άλλων μέσων προκύψουν στο μέλλον (καραβάκια, τραμ, μονορέιλ κ.ά.).

Τίθεται άμεσα σε διαδικασία εκκαθάρισης ο ΟΑΣΘ, καταργείται η διοίκησή του και αναλαμβάνει επταμελές συμβούλιο εκκαθαριστών, εκ των οποίων οι έξι θα διορίζονται από τον υπουργό και ο έβδομος από τους μετόχους. Η διαδικασία εκκαθάρισης θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως τις 3 Δεκεμβρίου 2019. Αμέσως μετά, ο ΟΑΣΘ καταργείται και το έργο του θα περάσει στην ΑΣΥΘ. Το δ.σ. της ΑΣΥΘ θα αποτελείται από 9 μέλη εκ των οποίων τα 8 τα διορίζει ο υπουργός και το ένατο θα είναι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, περνάμε σε ένα καθαρά δημόσιο σχήμα, το οποίο θα ελέγχει όλες τις αστικές συγκοινωνίες, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων για οποιονδήποτε λόγο, στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του μετρό, δε θα κινείται... φύλλο! Επίσης, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δημιουργούνται 16 θέσεις για... κυβερνητικά γκόλντεν μπόις. Και, παρά το ότι στα χαρτιά προβλέπονται όλα τα διοικητικά θέματα, είναι άγνωστο ποιοι θα είναι οι κρατικοί φορείς που θα αναλάβουν το 49%, όταν αυτοί που καλούνται να συμμετάσχουν (δήμοι, περιφέρεια), για να το πράξουν θα πρέπει να δανειστούν και να χρεώσουν -ποιους άλλους;- τους πολίτες...

Ο υπουργός έδειξε τις προθέσεις του σήμερα το πρωί, στον Εύοσμο, όταν, έξω από Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα του ΟΑΣΘ. Είπε πως τα 75 εκατομμύρια που παίρνει ο Οργανισμός για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του ξεπερνά ακόμη και την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολείου και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα που το είπα και στη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Θα το επαναλάβω και για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ. Γιατί και η διοίκηση του ΟΑΣΘ και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ είναι “χαϊδεμένα παιδιά” συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη, για δεκαετίες. Αν ξανά αναστατώσουν την πόλη, δεν θα υπάρχει άλλη μέρα για τον ΟΑΣΘ. Με όποιο τίμημα».

Υπενθυμίζουμε ότι το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ αποφάσισαν κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, ενώ με την εξέλιξη του νομοσχεδίου που είναι υπό κατάθεση οι πληροφορίες θέλουν τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ να σκληραίνουν τη στάση τους έως ότου διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους ίδιους.