Πέμπτη, 04 Μαΐου, 2017._ 


Πέντε από τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης κατέθεσαν προτάσεις για τον νέο φορέα αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, ενώ όλοι συμφωνούν πως πρέπει να υπάρξει νέα διοίκηση στο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών, συμμετοχή του
Εργατοϋπαλληλοκού Κέντρου και δηλώνουν πως δεν έχουν χρήματα για να συμμετέχουν στο φορέα λειτουργίας.


Αυτά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ - ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, στη συνάντηση των δημάρχων (επρόκειτο να παραβρεθεί και ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Σπίρτζης, ο οποίος... έχασε την πτήση και η επίσκεψή του αναβλήθηκε). Όσο για τη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κυρίζονγλου, αυτή θα γίνει το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, στην έδρα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Οι δήμοι που κατέθεσαν προτάσεις είναι αυτοί των Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Λαγκαδά και Χαλκηδόνας. Όλοι, πάντως, οι δήμαρχοι, εξέφρασαν προβληματισμούς για το ενδεχόμενο μεταφοράς του νέου φορέα στο υπερταμείο, ενώ ο κ. Κυρίζογλου τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ανοιχτού δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για το μεταφορικό έργο και σημείωσε ότι υπήρξε ασυνέπεια στην επικοινωνία με τον υπουργό, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων. 

Από την πλευρά του ο Απόστολος Αντωνούδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ - ΚΜ και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, υπογράμμισε ότι μπορεί η σύνθεση του φορέα σχεδιασμού και ελέγχου του μεταφορικού έργου να αλλάξει σε σχέση με ό,τι έγινε γνωστό ως τώρα, είπε ότι στο μέλλον μπορεί οι δήμοι να έχουν καλύτερες δυνατότητες ώστε να συμμετέχουν στις εν λόγω διαδικασίες, εκτίμησε ότι ακόμη και αν μπει ο νέος φορέας στο υπερταμείο δεν σημαίνει ότι οι δήμοι θα χάσουν τα οποιαδήποτε δικαιώματά τους και υπενθύμισε ότι ο υπουργός έχει δεσμευτεί για το θέμα των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα στο ΣΑΣΘ γι΄ αυτό και οι δήμοι θα πρέπει να απαιτήσουν από τον υπουργό να υπάρξει προσωρινή διοίκησή του. 

Καλαφάτης: «Αδιαφορεί ο υπουργός»

«Ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει -ούτε καν ως σκέψη- σχέδιο για την επόμενη ημέρα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Αδιαφορεί παντελώς για το αν οι κάτοικοι ολόκληρου νομού μείνουν, για άλλη μία φορά, χωρίς αστικές συγκοινωνίες», αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο βουλευτής ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», Σταύρος Καλαφάτης.

Με αφορμή την αναβολή της επίσκεψης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη στην πόλη και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, ο κ. Καλαφάτης προσθέτει πως «σε όλες τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις τέτοιου είδους προβλήματα λύνονται με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς, με στόχο την καλύτερη παροχή υπηρεσιών με το χαμηλότερο, δυνατόν, κόστος. Κατά την πάγια τακτική της, όμως, η κυβέρνηση προτιμά να ασκεί μικροπολιτική και να χαϊδεύει την κομματική της πελατεία».

Διαμαρτύρεται το Εργατοϋπαλληλικό

Από την πλευρά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) που δεν συμπεριλαμβάνεται στους φορείς συμμετοχής, διαμαρτύρεται με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης συμμετείχε με εκπρόσωπο του στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΑΣΘ από την ημέρα ίδρυσης του μέχρι σήμερα, με δικαίωμα ψήφου ακόμα και την τελευταία περίοδο όπου το διοικητικό συμβούλιο ήταν πενταμελές», εκφράζει «έκπληξη για την απαξίωση του θεσμού του Ε.Κ.Θ. και των μελών του στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ιστορίας» και κάνει λόγο για «εκδικητική συμπεριφορά του υπουργού, κ. Σπίρτζη»!

Μάλιστα, στην επιστολή προστίθεται: «Την εμμονική συμπεριφορά και την εμπάθεια που επιδεικνύει ο κ. Σπίρτζης όλο αυτόν τον καιρό απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Ε.Κ.Θ., σας την είχαμε καταδείξει στη συνάντηση μας στα εγκαίνια του Πρωθυπουργικού Γραφείου της Θεσσαλονίκης, όπου ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επεσήμανε την εχθρική συμπεριφορά του Υπουργού η οποία είναι απόρροια της στήριξης που παρείχε το Ε.Κ.Θ. στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ αλλά και της αντίθεσης μας στους χειρισμούς του, που άφησαν την πόλη χωρίς συγκοινωνίες για 12 ημέρες και τους εργαζόμενους απλήρωτους».

Ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για να αποκατασταθεί «η σκόπιμη παράλειψη στο σχέδιο αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση του Ε.Κ.Θ.» και «εκπροσώπηση του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού οργάνου της Θεσσαλονίκης στο ΔΣ του υπό σύσταση οργανισμού».