Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017._


Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία (153 «ναι») έναντι σύσσωμων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (128 «όχι») υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση.


Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. 

Τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών είχαν τα άρθρα 70 και 71 που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και την κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών. Τα δύο αυτά άρθρα υπερψηφίστηκαν από 280 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, έδωσε την θετική του ψήφο σε όλα τα αντίμετρα.

«Παρών» στο άρθρο 56, το οποίο ρυθμίζει τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε γραπτή δήλωση της η κ. Χριστοδουλοπούλου σημείωσε:

«Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα.
Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω «όπλα» σε κανέναν και για τίποτα.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης, αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου, Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι το θάνατο του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο Πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία εξελίχθηκε σε μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μητσοτάκης: Παραιτηθείτε!



Πρώτος, μεταξύ των δύο, έλαβε τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», καθώς όπως τόνισε, «λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα μνημόνια δυο - δυο και με τα δύο χέρια».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «περιαυτολογεί μιλώντας για δήθεν αυταπάτες». «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για κανονική πολιτική απάτη», συμπλήρωσε. «Τέτοια πολιτική απάτη δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι παγιδεύει τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «ό,τι κάνατε και το 2015. Σας καλώ να παραιτηθείτε, μετά την ψήφιση των μέτρων, και να δώσετε την ευκαιρία στους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν», εξήγησε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμη και από αυτή που της ζητούσαν. «Το μνημόνιο 4 είναι βαρύ, άδικο, χωρίς χρηματοδότηση και περιλαμβάνει 4,9 δισ. νέα μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από ένα χρόνο», συνέχισε και αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε: «Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη».

Αλ. Τσίπρας: Το 2018 η χώρα θα έχει βγει από τα μνημόνια



Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είχατε σήμερα μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξετε αφήγημα και αυτή την ευκαιρία την πετάτε. Λέτε σήμερα δυο πράγματα. Ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός. Θα ζητήσω από τους συνεργάτες μου να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις για τα σποτάκια των ευρωεκλογών. Γιατί το Μάιο του 2019 που είναι οι ευρωεκλογές όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο μνημόνιο αλλά θα έχουμε βγει από τα μνημόνια ήδη από το 2018 και θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα αντίμετρα που θα ανακουφίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά».

«Έρχεστε και μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί και αυτό είναι το πλέον φαιδρό. Εσείς που έξι μήνες, όσο διαρκούσε η διαδικασία με τους δανειστές μας πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ», είπε. Επιτέθηκε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι ψεύδεται συνειδητά όταν δηλώνει ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δεν χρειάζονται 3,5% αλλά 5,5% για να εφαρμοστούν.

Αναφορικά με τη κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει 4ο μνημόνιο απάντησε ότι «αν μετρούσαμε για μνημόνιο κάθε μεσοπρόθεσμο που έφερναν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε φτάσει σήμερα όχι στο 4ο αλλά στο 40ο μνημόνιο». Επανέλαβε δε ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί προς ψήφιση με το πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστούν μόνο αν αρχίσει η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα;

«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του. «Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας», είπε.

«Αυτό που φέρνετε είναι ή δεν είναι 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε: «Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο».

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

«Με έχετε χαρακτηρίσει τζάμπα μάγκα. Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εν γνώσει του λέει ψέμματα», ανέφερε εν συνεχεία και συμπλήρωσε: «Τζάμπα μάγκας είναι αυτός που εκλέγεται και ξαναεκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει, ψηφίζει απλή αναλογική».
Αλ. Τσίπρας: Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο, πήγαμε στον λαό

«Το “τζάμπα μάγκας” ακούστηκε από την παράταξή σας πρώτα, όχι από εμάς», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δική του δευτερολογία.

«Με κατηγορείτε διαρκώς και εσκεμμένα συγκρίνοντας δηλώσεις μου. Όταν αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αφήγημα -καθώς οδηγηθήκαμε σε εκβιασμό και δεν υπολογίσαμε ότι οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν από τη μία ημέρα στην άλλη- πήραμε μια απόφαση που είχε ένα ηθικό βάρος που δεν μπορείτε να κατανοήσετε. Πήγαμε στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό κι αυτός επέλεξε εμάς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Επεσήμανε εξάλλου ότι «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε την ίδια διαδρομή με τον κ. Μητσοτάκη. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω Πρωθυπουργός. Δεν γεννήθηκα σε καρέκλες».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι στο πρώτο μνημόνιο υπήρχαν πέντε συμπληρωματικά, στο δεύτερο τέσσερα και στο τρίτο ένα. «Μιλάτε για 4ο μνημόνιο εδώ και έναν χρόνο. Ενδεχομένως το 4ο μνημόνιο να ήταν ο διακαής σας πόθος», πρόσθεσε.

Φ. Γεννηματά: Τα δώσατε όλα συνειδητά στους δανειστές



«Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική σειρά των κομμάτων και έκανε λόγο για «στημένη παράσταση με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής» και «καρικατούρα του δικομματισμού που δεν κόβει εισιτήρια».

«Τα δώσατε όλα συνειδητά στους δανειστές. Από το “go back” στο “welcome home” κ. Μέρκελ. Σε λίγο θα της δώσετε και τα κλειδιά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Και όλα αυτά χωρίς καμία δέσμευση για το χρέος».

Δ. Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση εξαπατά ασύστολα



Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά ασύστολα και παρουσιάζεται με δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ενώ αναφερόμενος στα αντίμετρα έκανε λόγο για αλχημείες.

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιλαϊκά του μέτρα αφού είναι φορείς τέτοιων μέτρων, πρόσθεσε και μίλησε για βαρβαρότητα του συστήματος που, όπως είπε, για να βγει από τη δική του κρίση φορτώνει τα βάρη στον λαό. 

Στ. Θεοδωράκης: Τα μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα



Κριτική στους χειρισμούς που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις από το 2010 και έχουν ως συνέπεια την παραμονή της Ελλάδας στα μνημόνια άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. 

«Γιατί η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα μνημόνια; Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έμειναν μόνο 3 χρόνια στα μνημόνια. Στην Ελλάδα τα μνημόνια πήγαν σετάκι με τα ψέματα και την ανικανότητα» είπε.

Όπως ανέφερε τρία μνημόνια μετά το αποτέλεσμα είναι 1,5 εκατ. Έλληνες κάτω από τo όριo της φτώχειας, μερική απασχόληση, μαύρη και απλήρωτη εργασία έχουν γίνει καθεστώς.

Π. Καμμένος: Δεν μειώνονται οι αποδοχές σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

Σε κανένα στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν μειώνεται οι αποδοχές, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Καμμένος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα διαπραγμάτευσης για το αποτέλεσμα που επετεύχθη παρά την τεράστια πίεση, όπως είπε, για τη μείωση του προϋπολογισμού εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Β. Λεβέντης: Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μη επιτέλεση μεταρρυθμίσεων



Περάσαμε επτά χρόνια άκαρπης λιτότητας, οι ξένοι δεν μας εμπιστεύονται όταν ζητούν εκ προοιμίου μέτρα, και αυτό συμβαίνει γιατί είπαν οι Πρωθυπουργοί ότι θα κάνανε μεταρρυθμίσεις και δεν έκανε κανείς, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου, τον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα.

Όπως είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, όταν ζητούνται προκαταβολικά μέτρα, σημαίνει ότι η χώρα έχει χάσει τελείως την αξιοπιστία της. «Θα παραιτούμουν εάν ήμουν Πρωθυπουργός και μου ζητούσαν τη λήψη μέτρων προκαταβολικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει το βάρος των μέτρων και κρύβεται πίσω από τα αντίμετρα, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης επιχειρούν στη Βουλή να προβάλλουν εικονική πραγματικότητα εστιάζοντας στις ομιλίες τους κυρίως στα αντίμετρα.

Ευκλ. Τσακαλώτος: 9 στους 10 βλέπουν Survivor, δεν χρειάζονται εντάσεις

«Μόνοι μας είμαστε, 9 στους 10 βλέπουν Survivor αυτήν την ώρα. Δεν χρειάζονται εντάσεις», δήλωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

«Εμείς ευθυνόμαστε που φέρατε τη μεγαλύτερη κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;», διερωτήθηκε και παραδέχθηκε ότι «θίγουμε τον δικό μας κόσμο με το αφορολόγητο και με τις συντάξεις». «Δεν αποζημιώνουμε με τα αντίμετρα ένα προς ένα», συμπλήρωσε, ωστόσο διευκρίνισε ότι «μια μεγάλη γκάμα από αυτά τα αντίμετρα επηρεάζουν έξι εκατομμύρια κόσμο».


Όπως είπε, τα καλά νέα είναι ότι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζονται, ενώ στάθηκε στα αυξημένα έσοδα χάρη στη χρήση καρτών. Ανέφερε εξάλλου ότι η χώρα θα μπει σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλάζοντας σελίδα και πολύ γρήγορα, θα αρθούν τα capital controls.