Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017._


Απίστευτη κομπίνα είχαν στήσει τέσσερα άτομα, στη Θεσσαλονίκη. Έκλεβαν αυτοκίνητα, τα διέλυαν, «περνούσαν» άλλους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα και τα έστελναν, ως ανταλλακτικά, στην Αφρική! Εκεί άλλοι αναλάμβαναν να… συναρμολογήσουν τα αυτοκίνητα και να τα πουλήσουν!


Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, είχαν την πληροφορία ότι κάποιοι έστελναν διαλυμένα φορτηγάκια στην Αφρική. Από την έρευνά τους διαπίστωσαν πως  αρχηγός της σπείρας ήταν 25χρονος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για άλλες υποθέσεις κλοπών.

Το κύκλωμα ήταν καλά στημένο. Τέσσερις Έλληνες, ηλικίας από 17 ως 38 ετών, αναλάμβαναν να βρουν τα φορτηγάκια, να τα κλέψουν και, υπό τις οδηγίες του 25χρονου, να τα διαλύσουν, στη μάντρα ενός αλλοδαπού, ηλικίας 38 ετών. Εκεί «περνούσαν» τους νέους αριθμούς κινητήρα και πλαισίου (μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν οι αριθμοί των… δικών τους Ι.Χ., ή σε άλλες ανάλογων οχημάτων που κυκλοφορούν νόμιμα), τα διαλυμένα οχήματα συσκευάζονταν σε ξύλινα εμπορευματοκιβώτια και, με πλαστογραφημένα έγγραφα, στέλνονταν στην Αφρική, για να επανασυναρμολογηθούν και να πουληθούν!



Σύμφωνα με την αστυνομία, από το Σεπτέμβριο του 2015 ως τον Αύγουστο του 2016, η σπείρα πραγματοποίησε 15 κλοπές ημιφορτηγών και μία απόπειρα. Επίσης, είχε κλέψει άλλο ένα όχημα πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, για να δει ποια μέθοδο θα ακολουθούσε! Για τις κλοπές, τέσσερις από τους δράστες, χρησιμοποιούσαν ειδικό γερανοφόρο όχημα και για να πλαστογραφήσουν τα έγγραφα των οχημάτων, είχαν κατασκευάσει σφραγίδες και είχαν δημιουργήσει έγγραφα εταιριών που εμπορεύονται οχήματα!

Αφού τακτοποιούνταν το θέμα των εγγράφων, τα οχήματα κατέληγαν στη μάντρα του 38χρονου όπου, εκείνος, με τη βοήθεια δύο συνεργών του τα διέλυε, τα συσκεύαζε και τα έστελνε στην Αφρική. Σύμφωνα με την αστυνομία, στάλθηκαν 36 εμπορευματοκιβώτια με ανταλλακτικά, ενώ 13 από τα οχήματα βρέθηκαν άθικτα και παραδόθηκαν τους ιδιοκτήτες τους.

Για την  υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε Ελλήνων, ηλικίας από 17 έως 38 ετών και ενός αλλοδαπού ηλικίας 34 ετών, για τα κατά περίπτωση, αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης – συμμορίας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας και της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος.

Η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.