Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017._

Δυο φορείς, χωρίς ιδιωτική συμμετοχή, είναι το όραμα του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.


Ουσιαστικά ο ένας φορέας θα ασχολείται με το συντονισμό όλων των αστικών συγκοινωνιών (λεωφορεία, καραβάκια, μετρό και ό,τι ήθελε άλλο προκύψει) κι ο άλλος με τα αστικά λεωφορεία. Στον δεύτερο θα προσληφθούν και οι νυν εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αλλά με σαφώς μικρότερους μισθούς!

Αυτά ειπώθηκαν, σε γενικές γραμμές, στη συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό, για τις αστικές συγκοινωνίες, την οποία άνοιξε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε τα αιτήματα των δήμων σχετικά με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νέο σχήμα και την επιθυμία να τους παραχωρήσει ο υπουργός μια πιο σαφή εικόνα για το προσχέδιο. Ζήτησε να μεταφερθεί όλο το υπάρχον προσωπικό του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στο νέο σχήμα ενώ υποστηρίζει πως πρέπει να οριστεί διοίκηση στο υπάρχον ΣΑΣΘ,  έως ότου γίνουν οι αλλαγές στο σχήμα.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο νέος φορέας να καλύπτει και τις ανάγκες και της υπαίθρου του νομού και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε από τον υπουργό να «ανοίξει τα χαρτιά του» και «να μιλήσει ανοικτά, για να ξέρουμε τι θα γίνει».

Από την πλευρά του, ο Χ. Σπίρτζης υποστήριξε πως δεν υπάρχουν κρυφά χαρτιά. «Εμείς έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας» είπε. «Ο ΟΑΣΘ έχει αποτύχει στην ποιότητα των υπηρεσιών, στη σχέση του με τους πολίτες, στην συμπεριφορά απέναντι στην τοπική κοινωνία αλλά και στο κοστολόγιο. Επομένως, πιστεύω ότι ήταν κοινός στόχος στην προηγούμενη συνέλευση να κάνουμε δύο φορείς αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη που θα αναλάβουν και το μετρό, όταν ολοκληρωθεί» τόνισε, αποκλείοντας τη συμμετοχή ιδιωτών. Και πρόσθεσε:  «Πιστεύω ότι κατανοείτε ότι δεν μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει αστικές συγκοινωνίες που κοστίζουν 3 και 4 φορές περισσότερο από τις συγκοινωνίες της Αθήνας».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρξει διαδικασία πρόσληψης στον νέο φορέα και ότι θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ωστόσο θα τεθούν κριτήρια αξιολόγησης από τον νέο φορέα για το ποιοι θα προσληφθούν.

Τα λεγόμενα του προκάλεσαν τις αντιδράσεις των παρευρισκομένων που ζήτησαν διευκρινήσεις. Εν τέλει ο υπουργός εξήγησε ότι όλοι οι εργαζόμενοι του ΣΑΣΘ και του ΟΑΣΘ θα μεταφερθούν στον νέο φορέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ποσοστό 49% στο νέο σχήμα. Το θέμα που τίθεται είναι το πού θα βρουν οι δήμοι τους πόρους για να συμμετάσχουν. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη οι δήμοι να συνεισφέρουν με χρήματα, καθώς μπορούν να προσφέρουν ακίνητα, κτήρια, λεωφορεία ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Μπουτάρης: Να βρεθεί λύση για τον ΟΑΣΘ

«Η δική μας πρόταση είναι ή να γίνει διαγωνισμός και να προκύψει πάροχος, ή να υπάρξει μια μικτή εταιρία», είπε από την πλευρά του, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Πρόσθεσε ότι «πρώτη προτεραιότητα έχει να τακτοποιηθεί το θέμα του ΟΑΣΘ, όχι μόνο προς το θέμα της σύμβασης, αλλά και πώς θα λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ ως το τέλος της ζωής του, γιατί αυτό δε θα γίνει σε ένα – δύο χρόνια», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών, αναφερόμενος στο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης να αγοράσει με δάνειο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εξέφρασε την άποψη ότι «θα μπορεί να τα συνεισφέρει στον νέο φορέα και να ενσωματώσουμε αυτόν τον εξοπλισμό στον νέο φορέα».

Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, υποστήριξε πως «επιδιώκουμε να υπάρξουν κατασκευαστικοί οίκοι στη χώρα μας για τη δημιουργία των νέων λεωφορείων, προκειμένου να μην επαναληφθούν προβλήματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν με την παραγγελία λεωφορείων».

Ερωτηθείς πού θα βρει το ελληνικό δημόσιο τα χρήματα για τη δημιουργία του νέου φορέα, ο υπουργός απάντησε πως «η επιδότηση στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 78 εκατ. τον χρόνο και άλλα τόσα είναι οι διεκδικήσεις από τα υπόλοιπα υπουργεία», κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχουν τα χρήματα για τη σύσταση του νέου φορέα.

Για το ύψος των μισθών των εργαζόμενων ακολούθησε τη λογική «όλοι προς τα κάτω». Είπε πως «δε γίνεται άνθρωποι που έχουν αποφοιτήσει από το δημοτικό, όπως οι οδηγοί, να παίρνουν 4.000 ευρώ και άλλοι, όπως οι μηχανικοί, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά να παίρνουν 800 ευρώ».