Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017._


Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνουν και σήμερα οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης, αφού οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας -ενώ, ούτως ή άλλως, είχαν προγραμματίσει να πάρουν μέρος στην απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.


Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις, αφού το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση μετά τη συνάντηση που είχαν χθες, στην Αθήνα, με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, αλλά και με δεδομένο ότι ο Οργανισμός θα λάβει 4,5 εκ. ευρώ και, με βάση την απόφαση της διαιτησίας, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την πληρωμή των οφειλόμενων.

Στη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε πως «είναι απαράδεκτο να μην είναι πληρωμένοι οι εργαζόμενοι». Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, όπως είπε o πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Τσερμενίδης, διαμήνυσαν ότι εάν δεν πληρωθούν, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τι αποφασίστηκε στη συνάντηση της Αθήνας

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης από την τριμερή συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, σε πέντε μέρες ο ΟΑΣΘ θα παρουσιάσει στο υπουργείο τις προτάσεις του για το μέλλον του Οργανισμού και στη συνέχεια, αφού τις εξετάσεις ο υπουργός, θα τοποθετηθεί. «Πρέπει να λυθεί το θέμα της μισθοδοσίας που είναι το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Εάν πάρουμε τα 119 εκατ. που μας οφείλουν, θα τα δώσουμε», υπογράμμισε.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε, από αύριο να συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα κληθεί να δώσει οριστική λύση στο θέμα του ΦΠΑ, καθώς ο ΟΑΣΘ εισπράττει μέσω των εισιτηρίων 13% και δίνει στο κράτος 24%. Ο πρόεδρος του Οργανισμού έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, η οποία θα φέρει στα ταμεία του ΟΑΣΘ περίπου 600.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, θα κοινοποιηθεί η διαιτητική απόφαση που αφορούσε στην εκκαθάριση του 2014, προκειμένου να μπορέσει ο ΟΑΣΘ να λάβει το 90% των χρημάτων. Το ποσό που εξασφάλισε ο ΟΑΣΘ από το ελληνικό Δημόσιο είναι περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, μέσα στο οποίο εντάσσονται ένα μέρος δαπανών και ένα μέρος εσόδων που θα είχε ο Οργανισμός από την αύξηση των εισιτηρίων που δεν έγινε (περίπου 4,7 εκατ. ευρώ).

Τέλος, δόθηκε το πράσινο φως για να μπορέσει ο Οργανισμός να προσφύγει στη διαιτησία και να διεκδικήσει 47 εκατ. ευρώ οφειλές για το έτος 2015.

Σύσκεψη, σήμερα, στην Περιφέρεια

Σύσκεψη των φορέων της πόλης καθώς και όσων εμπλέκονται στο συγκοινωνιακό έργο, συγκαλείται για σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Θα συζητηθούν τα δύο σχέδια νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί έως τώρα. Αυτό το οποίο παρέδωσε στους δημάρχους ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και εκείνο το οποίο κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο περιέχεται επιπλέον, ειδικό κεφάλαιο για την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ.

Η σχετική κοινή πρωτοβουλία ανήκει στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρο Κυρίζογλου. 

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Κυριάκος Λουφάκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, η διοίκηση του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ καθώς και αντιπροσωπεία του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.