Τρίτη, 30 Μαΐου 2017._


Μέρες του καλοκαιριού του 2015 ζει η Ελληνική οικονομία. Σα να μην πέρασε ούτε μία μέρα, έχει επανέλθει η συζήτηση για το χρέος, αλλά και για την περίπτωση να μην εισπράξουμε τη δόση, αφού δεν θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση!


Η... ανάκρουση πρύμναν άρχισε με το ναυάγιο του Γιούρογκρουπ. Η κυβέρνηση πήγε για να πάρει τη δόση, αφού είχε περάσει από τη Βουλή τα μέτρα (και τα... αντίμετρα) και δεν πήρε τίποτα. Άρχισαν οι διαρροές ότι το θέμα θα λυθεί στο επόμενο Γιούρογκρουπ, κάτι που τροφοδότησε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού, φαινομενικά, το θέμα δεν είναι η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά αυτή του ΔΝΤ που δε θέλει να μπει σε πρόγραμμα αν δεν υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους.

Ακολούθησε δημοσίευμα της Bild. Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η Αθήνα προτίθεται να παραιτηθεί, εν ανάγκη, από την επόμενη δόση, εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κάποιοι έσπευσαν να επωφεληθούν. Μεταξύ τους και ο βουλευτής Τρικάλων του... ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποιο γραπτό κείμενο που να απεικονίζει την πρόθεση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος και της επιστροφής αυτών που κέρδισε η ΕΚΤ και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, νομίζω ότι δεν πρέπει να υπογράψουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Σκάι.

Η κυβέρνηση... γκάζωσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έσπευσε να μιλήσει για σκοπιμότητες. «Δεν μας απασχολούν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μιλούσε με τα... καλύτερα λόγια για τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Κανείς δεν θέλει μια χρεοκοπία (σ.σ. της Ελλάδας), λιγότερο από όλους ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ανταποκριτή του Spiegel Online. Επίσης, διέψευσε πως είπε στην Bild ότι η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει το χρέος τον Ιούλιο.

Όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση περιορίζεται σε πολιτικές κρίσεις (και επικρίσεις). Χαρακτηριστικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης ότι η κυβέρνηση θα πάει και θα υπογράψει ό,τι της δώσουν, ενώ η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος, βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτίμησε πως η κυβέρνηση θυσίασε «στον βωμό της προπαγάνδας την πραγματικά εθνική υπόθεση του χρέους».

Βρισκόμαστε, έτσι, στο σημείο όπου ήμασταν και το καιλοκαίρι του 2015. Λες και παίζουμε "φιδάκι", το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, που αν πατήσεις στο τετράγωνο με το κεφάλι του φιδιού, καταλήγεις πίσω, στην ουρά του. Βέβαια, στο παιχνίδι αυτό υπάρχουν και τετράγωνα με σκάλες, που σε βοηθούν να ανεβείς πιο γρήγορα, προς τον τερματισμό. Ως τώρα, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται πως όσες φορές κι αν ρίξει το ζάρι, τετράγωνο με σκάλα δεν θα πετύχει...