Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017._

Απίστευτη εξέλιξη, αλλά και... χάος, με το 12ο Δημοτικό Σχολείο, για το οποίο, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σκόπευε να κλείσει και να διασπαστεί ο όγκος των μαθητών σε άλλα σχολεία, σε όλη τη Θεσσαλονίκη. 


Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο αλληλογραφία του δήμου Θεσσαλονίκης με την Εκκλησία της Ελλάδος, από την οποία προκύπτει ότι, από το καλοκαίρι του 2016 είχε κατατεθεί πρόταση να λειτουργήσει ως σχολείο, για αυτούς τους μαθητές, κτίριο της Εκκλησίας που βρίσκεται υπό κατάληψη, στην οδό Βασ. Γεωργίου 25-27! Αντίθετα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εμφάνισε, αρχικά, ως τελεσίδικη την απόφαση να κλείσει το σχολείο, για να προσθέσει στην δευτερολογία του ότι... δεν είναι τελική η απόφαση αυτή!

Στη συνεδρίαση εμφανίστηκαν γονείς των μαθητών και ζήτησαν να συζητηθεί το ζήτημα του κλεισίματος του σχολείου, επειδή αν ακολουθηθεί αυτή η λύση τα παιδιά τους θα διασκορπιστούν σε διάφορα σχολικά κτίρια σε όλη την πόλη. Το αίτημά τους έγινε δεκτό και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Μαρία Καμπουράκη ότι εκτός των υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, όλες οι άλλες υπηρεσίες υπογράφουν πως το κτίριο όπου στεγάζεται τώρα το σχολείο "δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπο".

Μπουτάρης: Η απόφαση είναι τελική!

Με επίθεση κατά της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων άρχισε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος την κατηγόρησε ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Επίσης χαρακτήρισε "τελική" την απόφαση μεταφοράς του σχολείου.

Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, για να χρησιμοποιηθεί το κτίριό της που βρίσκεται υπό κατάληψη. "Θα το περάσουμε σε κάποιο πρόγραμμα εντός της χρονιάς ώστε να τελειώσει σε έναν χρόνο η ανακαίνιση", πρόσθεσε.

Επίσης, χαρακτήρισε κατάπτυστο και αγενέστατο "έναν κύριο", που μίλησε κατά αντιδημάρχου στη συνάντηση που έγινε πριν μερικές ημέρες.

Καλαφάτης: Δήμαρχος και διοίκηση εμπαίζουν γονείς και μαθητές 

«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης κι ο δήμαρχος προσωπικά, εμπαίζουν εκατοντάδες οικογένειες των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου», υπογράμμισε, πριν από λίγο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Μάλιστα, απέδειξε τα λεγόμενά του, παρουσιάζοντας έγγραφο της Εκκλησίας της Ελλάδος, με ημερομηνία 10/7/2016, στο οποίο η Εκκλησία, ως ιδιοκτήτρια προτείνει να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο κτίριό της, που βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μόλις σήμερα παραδέχτηκε ότι γίνονται συνεννοήσεις επ’ αυτού.

«Θα μπορούσε εδώ και οκτώ με δέκα μήνες το θέμα να έχει προχωρήσει και, μέσω ΕΣΠΑ, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να αποκατασταθούν οι ζημιές, για να λειτουργήσει ως σχολείο», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφάτης είχε προτείνει και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να μην μετακινηθούν οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πέντε διαφορετικά σχολικά κτίρια της Θεσσαλονίκης, αλλά να παραμείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο υπάρχον κτίριο, έως ότου γίνουν επισκευές και αναπαλαίωση του υπό κατάληψη κτιρίου της οδού Βασιλέως Γεωργίου 25-27. Πρόσθεσε πως οι ίδιοι οι καταληψίες είχαν πει πως θα αποχωρήσουν αν το κτίριο αυτό γίνει σχολείο και στηλίτευσε την στάση της Δημοτικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που «διαχωρίζει τις καταλήψεις σε καλές και κακές». 

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων συμβούλων

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" υποστήριξε πως οι καταληψίες προσφέρουν πολλά στη γειτονιά και ότι "έχουν προχωρήσει και σε επιδιορθώσεις και επισκευές, που η Εκκλησία δεν έκανε". Πρόσθεσε πως η παράταξή της ενδιαφέρεται να ξαναγίνει το κτίριο σχολείο και παραδέχτηκε πως "υπάρχει συμφωνία και από τις δύο πλευρές".

Μεγάλο θέμα για την πόλη, χαρακτήρισε το ζήτημα με το 12ο Δημοτικό, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Γιάννης Δελής και υπογράμμισε "τη δυσθημία του δημάρχου". Πρόσθεσε πως "μπαίνει λουκέτο σε ένα σχολείο" και υπογράμμισε ότι αυτό σημαίνει "κουρέλιασμα κάθε έννοιας παιδικής ψυχολογίας και παιδαγωγικής κι αυτό υπογράφεται από υπουργείο μιας Αριστερής κυβέρνησης".

Κατά της διάσπασης του όγκου των παιδιών σε πολλά σχολεία τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" Γιωργής Σεβρής και ζήτησε από την εκκλησία να δωρίσει το κτίριο, αντί να ζητά, έστω και μικρό, τίμημα. «Πρώτη προτεραιότητα η σχολική στέγη του 12ου δημοτικού σχολείου. Να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες να λειτουργήσει κανονικά» επισήμανε.

Στις τοποθετήσεις τους, κατά της απόφασης της διοίκησης του δήμου τάχθηκαν και οι σύμβουλοι της "Πρωτοβουλίας" Ανδρέας Κουράκης και Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Μάλιστα, ο πρώτος παραδέχτηκε ότι η αλληλογραφία με την Εκκλησία της Ελλάδος  εμφανίστηκε, όχι στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά στην συνεδρίαση της... ομάδας της παράταξης!

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν απίστευτα πράγματα, όπως ότι "αν πέσει το ταβάνι ποιος θα φταίει", ή ότι "το κτίριο είναι... κατάπτυστο ως οικοδόμημα", ενώ ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Γ. Δημαρέλος υποστήριξε ότι η συζήτηση δε γίνεται επί της ουσίας και είπε ότι "έχοντας στα χέρια μου την έκθεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αυτό το σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει". 

Στα επιχειρήματα αυτά απάντησε ο σύμβουλος των "Εντάξει" Σωκ. Δημητριάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν γνωμοδοτήσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κτίριο κι αναρωτήθηκε για ποιον λόγο γίνεται τόση φασαρία για την έκταση όπου τώρα βρίσκεται το σχολείο.

Από τους γονείς σχολιάστηκε η στάση που κράτησε, κατά την συνεδρίαση, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, η οποία, στις αντιδράσεις γονιών σε τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων που υποστήριζαν το κλείσιμο του σχολείου, φώναξαν "αν είχες παιδιά θα τα έλεγες αυτά", αντέδρασε λέγοντας: "Όσοι δεν έχουν παιδιά να πάνε δεξιά και οι άλλοι αριστερά; Κι εγώ δεν έχω παιδιά"!

"Ναι, τους είπα ότι ο δήμος δεν είναι μπουρδέλο

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε πως, κατά την προχθεσινή διαμαρτυρία των μαθητών στο Δημαρχείο, είπε πως "έγινε το Δημαρχείο μπ@@δέλο, επειδή οι υπηρεσίες ήταν, ακόμη, σε λειτουργία και με τις φωνές γινόταν χαμός"... Και ζήτησε, με τον... τρόπο του, συγνώμη για την έκφραση.

Όσο για την αλληλογραφία που παρουσίασε ο κ. Καλαφάτης μεταξύ δήμου και Εκκλησίας της Ελλάδος, ισχυρίστηκε πως "δεν τα κρύβουμε αυτά τα έγγραφα", για να διαβάσει στη συνέχεια το έγγραφο που, ήδη, είχε καταθέσει ο επικεφαλής των "Εντάξει". Υποστήριξε πως υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια, όπως ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να υποβληθεί σε ΕΣΠΑ κτίριο υπό μίσθωση κι ότι "αν γίνει σχολείο εκεί, το διπλανό μπαρ δεν μπορεί να λειτουργήσει". Πρόσθεσε ότι ο δήμος ζήτησε παραχώρηση του κτιρίου αντί συμβολικού μισθώματος και είπε: "Θα το παλέψουμε".

Και πρόσθεσε: "Το ότι δεχτήκαμε την αντιπροσωπεία των γονέων, δείχνει ότι δεν είναι τελική η απόφαση για το σχολείο", για να απορρίψει, τελικά, την πρόταση των κ.κ. Κουράκη, Αβραμόπουλου και Δελλή να λάβει απόφαση για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο...

"Έχω λύση για τη διάσωση του 12ου Δημοτικού κι εσείς δε θέλετε να την υλοποιήσετε", είπε ο κ. Δελλής, την ώρα που ο κ. Μπουτάρης του έλεγε: "Εσύ έχεις λύση για το πρόβλημα του κόσμου ολόκληρου".

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε το κλείσιμο του σχολείου, ενώ ο δήμαρχος ζητούσε πρόταση από... επιτροπή -εκτός των δημοτικών υπηρεσιών- για να διορθωθούν οι βλάβες στο υπάρχον κτίριο της περιοχής του Μεγάρου Μουσικής!

Η συζήτηση για το θέμα έληξε, χωρίς ουσιαστική απόφαση, αφού κανείς δεν απάντησε στην ερώτηση αν θα μετέχουν, στην πρόταση μηχανικών και αρχιτεκτόνων, οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης!