Τρίτη, 25 Απριλίου, 2017

Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών υλών  στον ευρωπαϊκό χώρο, βρίσκεται στη βορειοανατολική Χαλκιδική.


Αυτό αποκάλυψε στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νατάσα Καραθάνου,  ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης.

Όπως είπε ο καθηγητής, στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα, με θέμα "Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists, υπολογίζεται ότι στη βορειοανατολική Χαλκιδική υπάρχουν κοιτάσματα που υπολογίζεται ότι μπορούν να "δώσουν" περίπου 160 τόνους χρυσού, 2.000 τόνους αργύρου, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνους μολύβδου και ψευδαργύρου και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκού.

Και πρόσθεσε:

«Στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, βρίσκονται από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον ευρωπαϊκό χώρο. Βέβαια, η εξόρυξη γενικότερα είναι εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία- υπολογίζεται ότι από τον εντοπισμό μέχρι την εξόρυξη ενός κοιτάσματος, στοιχίζει 400 εκατομμύρια δολάρια- και θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, με την τήρηση της νομοθεσίας».

Είπα ακόμη ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής χρησιμοποιήθηκε από την προϊστορική εποχή, ενώ από την περιοχή προέρχονται ο χρυσός και ο άργυρος που βρίσκονται στην φαρέτρα του Φιλίππου του Β' και στην ασπίδα του.