Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017._


Στους 72 ανέρχονται οι νεκροί από την χθεσινή πρωινή αεροπορική επιδρομή με χημικά, στην πόλη Χαν Σεϊχούν, κωμόπολη της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες και τζιχαντιστικές οργανώσεις.


Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και 20 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κάνει λόγο για 160 τραυματίες και «αγνοούμενους».

Οι εικόνες του ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) δείχνουν άψυχα σώματα στον δρόμο, ανθρώπους που υποφέρουν από σπασμούς και ασφυξία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίκονται επί τόπου, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με αυτά που διαπιστώθηκαν σε θύματα χημικής επίθεσης, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Η ταυτότητα του τοξικού αερίου δεν έχει προσδιορισθεί.
  
Άγνωστο το ποιος ευθύνεται

Βρισκόμαστε περίπου 36 ώρες μετά το χτύπημα και ακόμη δεν γνωρίζουμε, με σιγουριά, ποιος ευθύνεται! Ξένοι ηγέτες, κυρίως δυτικοί, κατηγορούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

«Φρικτή» και «αποκρουστική» αποκάλεσε την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο στην Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «μια φοβερή προσβολή κατά της ανθρωπότητας».

Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Οβάλ Γραφείο, κατά πόσον χαράζει μια νέα πολιτική αναφορικά με την Συρία, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: «Θα δείτε».



Μέρκελ: Έγκλημα πολέμου η επίθεση στη Συρία με χημικά

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα μέσω εκπροσώπου της τη «χημική επίθεση» στη Συρία «έγκλημα πολέμου» που πρέπει να τιμωρηθεί και ζήτησε από τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν πιέσεις επί της Δαμασκού.

«Η χρήση τοξικού αερίου αποτελεί έγκλημα πολέμου και τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια», δήλωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.


Αποφεύγοντας να επιρρίψει απευθείας την ευθύνη για την επίθεση επί του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, υπενθύμισε ότι «η ευθύνη του καθεστώτος Ασαντ στη χρήση χημικών όπλων έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν».

«Ολα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Ασαντ...που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Ασαντ σε αυτήν την «σφαγή».

Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ».

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα ότι « εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται στην Συρία». Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να υπάρξει λογοδοσία για τους αυτουργούς αυτής της επίθεσης.



Αρνείται την ευθύνη ο Συριακός στρατός

Ο συριακός στρατός αρνήθηκε «κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε χημικής ή τοξικής ουσίας στο Χαν Σεϊχούν».

Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή αεροπορία βομβάρδισε χθες κοντά στο Χαν Σεϊχούν αποθήκη των ανταρτών όπου είχαν τοποθετηθεί «τοξικές ουσίες» που προορίζονταν για τους μαχητές στο Ιράκ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε σήμερα την εκτίμηση της Ρωσίας ότι το πολύνεκρη συμβάν κατά το οποίο εκλύθηκαν τοξικά αέρια στη Χαν Σεϊχούν της Συρίας χθες πιθανόν οφείλεται στο ότι επλήγη αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών.

Λαβρόφ: Η θέση της Ρωσίας για τον Άσαντ δεν έχει αλλάξει

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η θέση της Μόσχας όσον αφορά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει αμετάβλητη.

Νωρίτερα, η Μόσχα έκρινε ότι δεν ευθύνεται ο Άσαντ για μια επίθεση με δηλητηριώδες αέριο και τόνισε ότι θα συνεχίζει να τον υποστηρίζει. Η τοποθέτηση αυτή θέτει το Κρεμλίνο σε πορεία προς τη σοβαρότερη σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τώρα.

Ο Λαβρόφ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το εάν και το πώς το επεισόδιο αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

Εξάλλου η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία είναι «απαράδεκτη» για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.



Αποτροπιασμό εκφράζει το ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του εκφράζει με ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ για την ειδεχθή πολύνεκρη επίθεση που έλαβε χώρα, χθες, στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας. «Αναμένουμε» σημειώνει η ανακοίνωση «την ταχεία και ολοκληρωμένη διερεύνηση του τραγικού αυτού περιστατικού που αναδεικνύει και από αυτή τη σκοπιά, την ανάγκη εντατικοποίησης των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της αιματηρής σύρραξης στη Συρία».

Στον «δολοφόνο Άσαντ» επιρρίπτει την ευθύνη ο Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε σήμερα με δριμύτητα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο αποκάλεσε «δολοφόνο», επιρρίπτοντάς του την ευθύνη για την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία, η οποία στοίχισε την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

«Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών περίπου 50 παιδιά (...). Ο Άσαντ ο δολοφόνος! Πώς θα γλυτώσεις από τις κατάρες τους;» είπε ο Τούρκος ηγέτης κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Προύσα (βορειοδυτική Τουρκία), όπου επίσης κατέκρινε τη «σιωπή» της διεθνούς κοινότητας.