Σάββατο, 22 Απριλίου 2017._

Το πλεόνασμα και το πώς μας προέκυψε είναι το θέμα που «κερδίζει» τη σημερινή μάχη των πρωτοσέλιδων.


Αναλυτικά:

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Περίεργα παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας
Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «η απροθυμία της Κριστίν Λαγκάρντ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν συμφωνήσει η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών σε μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης ταυ χρέους, και η εμμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λύση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δημιουργούν αρνητικό κλίμα».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σκλάβοι μέχρι θανάτου
Όπως τονίζει η εφημερίδα “επτά χρονιά μετά τον εγκλωβισμό της χώρας μας στο τούνελ των Μνημονίων ο «αρχιτέκτονας» του 1ου Μνημονίου και νυν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν διεμήνυσε χθες ότι τα σκληρά μέτρα και η ασφυκτική εποπτεία από τους δανειστές θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς η Ελλάδα «είναι πολυετές project»!”

ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Παγκόσμια αναταραχή, επικίνδυνη κατάσταση
Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα γεωπολιτικά ζητήματα και οι σχέσεις ανάμεσα στους μεγαπαίκτες αποκτούν κεντρική σημασία. Σαν γεγονός αυτό υποδηλώνει την ωρίμανση, μάλλον την υπερωρίμανση, των αντιθέσεων που υπάρχουν τόσο μέσα σε κάθε μεγάλη χώρα ή περιφέρεια όσο και στις σχέσεις μεταξύ των μεγάλων χωρών και περιφερειών. Πρόκειται για μια ωρίμανση αντιθέσεων διεθνικής διάστασης, οι οποίες δεν επιλύονται χωρίς διεθνείς συνεργασίες, με σημεία τριβής και πολεμικής έντασης, σημεία σύγκρουσης ζωνών και τόξων συμφερόντων για έλεγχο ζωτικών τομέων. Σε μια τέτοια περίοδο οι χθεσινές συμμαχίες επανακαθορίζονται, όπως επανακαθορίζονται ζώνες επιρροής και ζωτικοί χώροι».

ΕΘΝΟΣ: Το υπερπλεόνασμα αλλάζει το σκηνικό
«Καταλύτης θετικών εξελίξεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το χρέος αποτελεί το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε το 2016. Η ελληνική αποστολή προσέρχεται στη μάχη της Ουάσιγκτον με ισχυρά επιχειρήματα», τονίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν, φέρνουν τον βασιλέα Ιωάννη των προφητειών
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «τα παγκόσμια γεγονότα είναι καταιγιστικά! Η Ρωσία σφίγγει και άλλο τη θηλιά γύρω από την Τουρκία και πλέον όλοι περιμένουμε πότε θα λάβει χώρα η μεγάλη έκρηξη. Για πρώτη φορά η Ρωσία επίσημα ενέπλεξε την Τουρκία στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο μετρά της Αγίας Πετρούπολης, ενώ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Τουρκία για να αποσταθεροποιήσουν την Ρωσία».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ: Κρύβονται υπουργοί
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «το διαχρονικό αντικοινοβουλευτικό φαινόμενο της μαζικής απουσίας υπουργών από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρατηρήθηκε ξανά χθες στη Βουλή, με αποτέλεσμα το 75% των προγραμματισμένων προς συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων να ματαιωθούν».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 9 αντικλείδια για το σοκ των τεκμηρίων
H εφημερίδα υπογραμμίζει: «Σε «βραχνά» για περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους -κυρίως χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, περιστασιακά απασχολούμενους, υπερχρεωμένους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες- έχουν εξελιχθεί τα τεκμήρια της εφορίας (οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων), καθώς προσδιορίζουν το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από το πραγματικό και τους υποχρεώνουν να καταβάλουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

EΣΤΙΑ: Μόνιμοι πρόσφυγες με χορηγία Σόρρος!
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «η Κομισιόν με την πρωτοβουλία «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις», αθόρυβα και δρώντας έξυπνα, βάζει στο παιχνίδι Δήμους πού πλήττονται από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που διαμένουν σε διάφορες δομές φιλοξενίας».

Η ΑΠΟΨΗ: Πολεμούν τις τράπεζες, σκοτώνουν τις επενδύσεις
Η εφημερίδα επισημαίνει: «Η διαπλοκή (κόμματα, media και τράπεζες) ήταν το σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ προ και μετά την ανάληψη της εξουσίας Με εξεταστικές και στοχοποίηση τραπεζιτών, προσπαθεί επικοινωνιακά με σημαία την «κάθαρση» να αντιμετωπίσει τις εφιαλτικές δημοσκοπήσεις, ενταφιάζοντας έτσι κάθε μορφή επένδυσης».

Η ΑΥΓΗ: Πλεόνασμα-καταλύτης
Σύμφωνα με το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, «δύο δρόμοι ανοίγουν, υλοποίησης μέτρων ανακούφισης τα επόμενα 2-3 χρόνια για ευρύτατο τμήμα του πληθυσμού (μείωση ΕΝΦΙΑ και χαμηλού φορολογικού συντελεστή, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, κ.λπ.) και διαπραγμάτευσης με δανειστές υπό ευνοϊκότερες συνθήκες, ενώ ένας τρίτος, του δημοσιονομικού “κόφτη”, κλείνει τουλάχιστον στον ορατό ορίζοντα, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος “μαμούθ” το 2016».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Με κομμένη την ανάσα.Στη Γαλλία στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «σε κλίμα πρωτοφανούς αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης διεξάγεται αύριο Κυριακή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έχουν αποπροσανατολιστεί από μια πρωτοφανή προεκλογική εκστρατεία, στην οποία κυριάρχησε η σκανδαλολογία, η αμφισβήτηση, η εξέγερση, η απόρριψη του πολιτικού συστήματος. Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει υψηλό (31%), ενώ αναμένεται μεγάλη αποχή».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πλεόνασμα υψηλού κόστους
«Οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον στόχο του μνημονίου ήταν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, καθώς διαμορφώθηκε σε 4,19% του ΑΕΠ ή 7,37 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ ή 879 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα με υψηλότατο κόστος για την οικονομία, το οποίο δεν απέτρεψε και τα επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ, που θα ληφθούν το 2019 και το 2020», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τις ασθένειες του ΕΣΥ παραδέχτηκε ο Ανδρέας Ξανθός
Κάτω από τον αποτυχημένο τίτλο η εφημερίδα έχει καλό ρεπορτάζ και υπογραμμίζει: «Τον Ιούνιο ψηφίζεται ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και από το φθινόπωρο θα λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές, είπε από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ο υπουργός Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε τις παθογένειες του συστήματος υγείας και υποσχέθηκε προσλήψεις, χρηματοδότηση αλλά και προμήθεια νέων ασθενοφόρων».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Καθαρίζει " και το κόμμα ο Κυριάκος
«Την ενότητα και την αφοσίωση στον κοινό στόχο, χωρίς παρεκκλίσεις, είναι αποφασισμένος να επιβάλει στη Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές και τα στελέχη που επιθυμούν να ακολουθήσουν προσωπικές στρατηγικές και να αποκλίνουν από την κεντρική γραμμή και τις αποφάσεις της ηγεσίας», γράφει η εφημερίδα.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ
«Οι περισσότεροι καταναλωτές αγνόησαν τα καλοριφέρ και το ακριβό πετρέλαιο και προτίμησαν να ζεσταθούν με ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και air condition. Όποιος πελάτης της ΔΕΗ είχε την ατυχία να ξεπεράσει τις 2.000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο του χειμώνα ξαφνικά είδε το τιμολόγιο να εκτινάσσεται από 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα σε 0,10252 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης», γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βδομάδα δράσης για την απεργία της Πρωτομαγιάς
H εφημερίδα τονίζει: «Πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για τη βδομάδα δράσης από τις 24 έως τις 30 Απρίλη και την προετοιμασία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας. Με συσκέψεις, ομιλίες, Γενικές Συνελεύσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη μάχη ώστε το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς, «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», να διαδοθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς».

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: Αλέξη έχεις...πακέτο
«Ενα δύσκολο και επώδυνο πακέτο μέτρων έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του με την ολοκλήρωση, τον επόμενο μήνα, της οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές για την επόμενη περίοδο. Το πακέτο αυτό είναι βαρύ, έχει πολλές ιδιαιτερότητες και κυρίως χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διάρκεια του που εκτείνεται πέραν της θητείας αυτής της κυβέρνησης». επισημαίνει η εφημερίδα.

TA NEA: Η δοκιμασία της Γαλλικής Δημοκρατίας (... και της ευρωπαϊκής ενότητας)
Σύμφωνα με την εφημερίδα «είχε σχεδόν προαναγγελθεί: ένα τρομοκρατικό κτύπημα στην καρδιά του Παρισιού λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο, που θα έσπερνε τον φόβο και θα έσπρωχνε τους Γάλλους στην προστατευτική αγκαλιά του Φρανσουά Φιγιόν ή της Μαρίν Λεπέν. Κι έτσι θα επιβεβαιώνονταν οι δημοσκοπήσεις στην αρχή αυτής της προεκλογικές εκστρατείας που προέβλεπαν για τον δεύτερο γύρο μια επανάληψη του 2002: ο ηγέτης της κλασικής Δεξιάς απέναντι στην αρχηγό της Ακροδεξιάς».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ψηλώνει» η Θεσσαλονίκη με τη νέα πτέρυγα του ΑΧΕΠΑ
«Ως τεράστια αναβάθμιση για το δημόσιο σύστημα υγείας χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του ΑΧΕΠΑ, η οποία αναμένεται να αποπερατωθεί στο τέλος του 2017», γράφει η εφημερίδα.

ΕSPRESSO: Στάθη πολύ κωλόπαιδο ο χάρος
«Ο Στάθης Ψάλτης έφυγε για πάντα. Ο σπουδαίος κωμικός, που μας πρόσφερε άφθονο γέλιο μέσα από τις ταινίες του αλλά και τις θεατρικές εμφανίσεις του, θα ζει από δω και πέρα μόνο στις καρδιές μας», τονίζει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: Στο σκαμνί για κακουργήματα στελέχη της Εθνικής
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «πρόκειται για ένα σκάνδαλο, που μεθοδεύτηκε από την τότε κυβέρνηση και εκτέλεσε με επαγγελματική ακρίβεια ο άνθρωπος που ήταν για όλες τις δουλειές, ο μακαρίτης Αλέξανδρος Τουρκολιάς, που ήταν τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας».

PRESS NEWS: 244 δισ. δάνεια - θηλιά και μέτρα - φωτιά 76 δισ.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι “τα περίφημα «χαρτογραφημένα νερά» δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τα 244 δισ. ευρώ των δανείων των τριών Μνημονίων, που συνοδεύτηκαν από μέτρα - «φωτιά» 76 δισ. ευρώ της περίφημης δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέτρα ασφυκτικής λιτότητας, που κατέβασαν κατά 50% και πλέον τους μισθούς και τις συντάξεις, μέσα από διαδοχικές περικοπές, γιγάντωσαν τη φορολογία που εξανεμίζει το όπιο εισόδημα έχει απομείνει, ισοπέδωσαν τους φτωχούς, και «τσάκισαν» τη μεσαία τάξη, δημιούργησαν αμέτρητες στρατιές ανέργων, μεταναστών, κατεστραμμένων επιχειρηματιών και σιτιζόμενων από την Εκκλησία και τους δήμους, κατέστρεψαν τις κοινωνικές υποδομές, βούλιαξαν τα ασφαλιστικά Ταμεία, σκόρπισαν απογοήτευση, μιζέρια και δυστυχία σε όλη τη χώρα και απαισιοδοξία για το μέλλον”.

SPIRTO: Μπουμπουλίνα η Ειρήνη
Η εφημερίδα αναφέρεται σε γνωστό ριάλιτι.

STAR PRESS: Το παράπονο και η άγνωστη ζωή του
Αναφερόμενη στο θάνατο του Στάθη Ψάλτη, η εφημερίδα γράφει: «Με το θάνατο του Στάθη Ψάλτη, τα '80s, η ανέμελη εποχή της ξεγνοιασιάς, χάνουν τον πιο γνήσιο εκπρόσωπό του, τον άνθρωπο που σκόρπισε γέλιο και έβαλε στο φλερτ των νέων της εποχής την ...ατάκα και το γέλιο! Και ο Στάθης Ψάλτης σκόρπισε άπλετο γέλιο».

THESSNEWS: Πωλείται η πόλη
Η εφημερίδα αναφέρεται στην πώληση του Αεροδρομίου Μακεδονία στη Fraport και λέει: ««Πέταξαν» οι τιμές των εισιτηρίων Θεσσαλονίκη-Σάμος-Θεσσαλονίκη αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια για το «πήγαινε - έλα» 34 ευρώ εξαιτίας της μεγάλης ανόδου στον φόρο αναχωρούντων επιβατών (αεροναυτικά τέλη). Το ενδεικτικό αυτό παράδειγμα είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των όσων προβλέπονται από τον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης του ελληνικού κράτους με τη Fraport σχετικά με το τέλος αναχωρούντων επιβατών».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:
ΑΞΙΑ: Τραπεζίτες μεγαλοεπιχειρηματίες και δάνεια εφοπλιστών
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Λαιμητόμος για δόλιες πτωχεύσεις
ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Mνημόνιο 10ετίας, το καλό σενάριο για τη συμφωνία

NAYTEMΠOΡIKH: Υπερπλεόνασμα φόρων