Τετάρτη, 12 Απριλίου, 2017 


Στην εξιχνίαση των κινήτρων της βομβιστικής επίθεσης με δύο τραυματίες στρέφονται τώρα οι ανακριτικές αρχές [στη Γερμανία]. 


Ήδη από τα ξημερώματα ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της αστυνομίας κάνουν «φύλλο και φτερό» την περιοχή όπου έγινε η τριπλή βομβιστική επίθεση, αλλά και το ίδιο το πούλμαν που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα [της Ντόρτμουντ] στο γήπεδο. «Οι συνάδελφοι είναι στον τόπο της επίθεσης», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς να προσδιορίσει πόσοι αστυνομικοί βρίσκονται εν δράσει.

Μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας εισαγγελία και αστυνομία του Ντόρμουντ έδωσαν συνέντευξη Τύπου, από την οποία δεν προέκυψαν απαντήσεις στο βασικό ερώτημα, εάν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση. Η εισαγγελέας Σάντρα Λίκε αρκέστηκε να πει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και επιβεβαίωσε ότι στον τόπο της έκρηξης βρέθηκε ένα γράμμα, με το οποίο κάποιος ή κάποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης, σημείωσε ωστόσο ότι εξετάζεται η αυθεντικότητά του. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής δεν έδωσε, ούτε και για τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν για την ώρα κάποιες ενδείξεις, που να «κουμπώνουν» την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Και πυροβολισμοί;

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του βαριά τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων επέδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη, με τους Γερμανούς να φιλοξενούν στα σπίτια τους Μονεγάσκους. Απλοί πολίτες επίσης πρόστρεξαν στην τόπο των βομβιστικών επιθέσεων και προσέφεραν όλη τη νύχτα ζεστό καφέ στους αστυνομικούς. «Ένα μεγάλο "ευχαριστώ"» έγραψε από την πλευρά της η αστυνομία του Ντόρτμουντ στη σελίδα της στο twitter.