Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017._


Το φιτίλι άναψε στα Σκόπια. Εξάλλου, η πυριτιδαποθήκη ήταν στημένη από καιρό... (Απ)έμενε μόνον η φλόγα. Κι αυτή προήλθε από την πρώτη εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής...


Η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ακυβερνησία από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθησαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενίσχυσε σημαντικά τα ποσοστά του. Ήταν πύρρειος νίκη για τον Γκρούεφσκι.

Πρώτα προέκυψε η πρόθεσή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη και τη συμμετοχή των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Οι αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στους κόλπους του εθνικιστικού VMRO-DPMNE.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, προσφάτως, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού στον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία -κατά τον ίδιο- θα απειλούσε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των Σκοπίων.

Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 200 διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν την πρώτη εκλογή Αλβανού προέδρου της Βουλής. Οι διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO-DPMNE, κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, με αποτέλεσμα των τραυματισμών τεσσάρων εξ αυτών.

Για σήμερα ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, συγκάλεσε σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στον απόηχο των χθεσινοβραδινών, πρωτοφανών επεισοδίων εντός του κτηρίου της Βουλής.