Παρασκευή, 07 Απριλίου, 2017 


«Οι αρχαίοι μακεδονικοί τάφοι είναι το κόσμημα της ιστορίας της Ευρώπης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισκεπτόμενη τη Βεργίνα και το ταφικό συγκρότημα του Φιλίππου Β', η επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου.


«Με εντυπωσίασε» τόνισε η κ. Κρέτρου και συνέχισε : «Είναι πολύ σημαντικό να βλέπω αυτό το μνημείο, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι ακόμη πιο σημαντικό, όχι μόνο να διαβάζουμε την ιστορία, αλλά να βλέπουμε και να αισθανόμαστε την ιστορία».

«Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα για τους μύθους του Ολύμπου, για την ελληνική μυθολογία, τώρα τα είδα εδώ (ενν. στις παραστάσεις των γλυπτών και των μνημείων), έγιναν απτή πραγματικότητα» πρόσθεσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Η κ. Κρέτσου αναφέρθηκε στα έργα υποστήριξης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, τα οποία υλοποιούνται στο πλαίσιο περιφερειακών προγραμμάτων με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων. 



«Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να πω ότι το έργο αυτό υποστηρίχθηκε εδώ και δεκαπέντε χρόνια από την Ε.Ε. για τις ανακατασκευές, την κατασκευή μάλιστα ενός μουσείου, το οποίο θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και το οποίο θα περιλαμβάνει εκθέματα βεβαίως, εκθεσιακούς χώρους, μέχρι και ένα αμφιθέατρο - και επενδύσαμε τριάντα εκατομμύρια ευρώ» είπε η κ. Κρέτσου.

Πρόσθεσε ότι πολλοί Ευρωπαίοι - και πολλοί συμπατριώτες της - ταξιδεύουν στο εξωτερικό και σε πολλούς ενδιαφέροντες ευρωπαϊκούς προορισμούς, αλλά «σίγουρα στην Ελλάδα έχουν πάρα πολλά να ανακαλύψουν ακόμη».