Της ΣΙΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ από το foodmood.gr


Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση τα κόκκινα αυγά που βάφουμε το Πάσχα συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που το έδωσε για την σωτηρία του κόσμου. 


Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Tο τσούγκρισμα των πασχαλινών αβγών συμβολίζει την Aνάσταση του Xριστού μιας και το αβγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή.

Για να βάψετε τα αυγά σας, χωρίς απώλειες,  αρχικά τα αφήνετε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου. 

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζετε ένα κομμάτι καθαρό vetex, τοποθετείτε τα αυγά, χωρίς να αφήνετε περιθώρια, και  τα βράζετε για 10 λεπτά περίπου. 

Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει ρίχνετε και μια κουταλιά αλάτι. Σε ένα μπολάκι διαλύετε τη μπογιά σε μισό ποτήρι ξύδι. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό την μπογιά, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τα βρασμένα αυγά, για 5 λεπτά περίπου.Φροντίζετε τα αυγά να καλύπτονται απο την μπογιά. Τα βγάζετε προσεκτικά, τα ακουμπάτε σε χαρτί απορροφητικό, βάζετε λάδι σε ένα βαμβακερό πανί και τα γυαλίζετε.

Τα αυγά σας είναι έτοιμα. Και του χρόνου.