Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017._


"Πίστεψα στην ανατροπή πριν 15 μέρες. Με το που έληξε το παιχνίδι της λεωφόρου"... Τάδε έφη Βλάνταν Ίβιτς...


Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, μετά τη μεγάλη ανατροπή που πέτυχε, με 4-0, ο ΠΑΟΚ, επί του Παναθηναϊκού (όπως και το... 1985) βλέπει την ομάδα του στον τελικό με την ΑΕΚ και επισημαίνει πως όλοι στον Δικέφαλο το είχαν πιστέψει.

Δε θα γινόταν, διαφορετικά, τέτοια ανατροπή. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ φάνηκε, πράγματι, ότι το πίστευαν, ειδικά μετά το 1-0 με τον Πέλκα. Το γρήγορο γκολ είχε έρθει και χρειαζόταν υπομονή.

Αποδείχτηκε, πάντως, ότι χρειάστηκε κι ο... Κλωναρίδης! Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού έχασε τα άχαστα και, σε συνδυασμό με την καλή εμφάνιση του Γλύκου στα πρώτα 45', έφερε τον... ΠΑΟΚ εκεί που ήθελε: Να προηγείται στο ημίχρονο.

Στο δεύτερο μέρος ο καλός Παναθηναϊκός (γιατί, ομολογουμένως, οι πράσινοι μετά το 20' όταν ένας ανόητος πέταξε κροτίδα στον Βιγιαφάνιες, που έπεσε, πάντως, με θεατρικό τρόπο στο έδαφος δείχνοντας ότι... κουφάθηκε, ήταν καλύτεροι) έμεινε στα αποδυτήρια. Οι γηπεδούχοι επέβαλαν το παιχνίδι τους, έφθασαν ακόμη πιο γρήγορα στο 2-0 κι από εκεί κι έπειτα το γήπεδο ήταν... κατηφορικό. Το 3-0 ήταν φυσικό επακόλουθο και το 4-0 ήρθε σε ρυθμό προπόνησης...

Αν κάποιος φταίει για την ήττα - συντριβή του Παναθηναϊκού μόνον ο διαιτητής δεν είναι. Η επιθετική αστοχία (κυρίως) του Κλωναρίδη, αλλά και του Μπεργκ, ήταν παροιμιώδης. Όσο για τον Κύζα, ειδικά για τις φάσεις που "φωνάζει" ο Παναθηναϊκός, δεν έχει δίκιο. Ο Κλωναρίδης πέφτει, εμφανώς, μόνος του, ενώ ο Βαρέλα πράγματι βρίσκει το πόδι του Μπεργκ, πέφτοντας από το (κανονικό) τζαρτζάρισμα του παίκτη του Παναθηναϊκού. Πρόθεση δεν υπάρχει, άρα δεν υπάρχει και πέναλτι. Εξάλλου, πριν την επαφή, η μπάλα έχει απομακρυνθεί κι ο παίκτης του Παναθηναϊκού δεν την βρίσκει.  

Οι φωνές για τη δεύτερη κίτρινη στον Χουλτ μόνον γέλιο προκαλούν (είναι ο ορισμός της δεύτερης κίτρινης), ενώ εκεί που έχουν δίκιο οι πράσινοι είναι ότι ο Βαρέλα αντιμετώπισε με κάθε τρόπο (και με σπρωξιές και κλωτσιές) τον Μπεργκ σε αρκετές φάσεις και θα έπρεπε να έχει δεχτεί την κίτρινη νωρίτερα. Όταν τα τετ α τετ αναδεικνύουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα σε κορυφαίο παίκτη ή καταλήγουν στις εξέδρες, δεν έχεις δικαιολογία... Όσο για το φάουλ από το οποίο προήλθε το γκολ του Πέλκα που άνοιξε το σκορ, το βίντεο τα λέει όλα.

Πολύ σωστά ο Ουζουνίδης, στις πρώτες του δηλώσεις, έριξε τον αποκλεισμό στις αδυναμίες της ομάδας του στο σκοράρισμα. Φυσικά, στη συνέντευξη Τύπου, συντάχθηκε με την ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που εκδόθηκε δευτερόλεπτα μετά το σφύριγμα της λήξης.

Η ταυτότητα του αγώνα
Γκολ: 14' Πέλκας, 48, Μάτος, 73' Σάκχοφ, 84' Πρίγιοβιτς / -
Δοκάρια: 48' Πέλκας / -
Διαιτητής: Κύζας
Κίτρινες: 37 Μάτος, 51' Μπίσεσβαρ, 83' Κάνιας – 39' Χουλτ, 88' Βιγιαφάνες
Κόκκινες: 71΄Χουλτ
Οι συνθέσεις:
ΠΑΟΚ: (Ίβιτς): Γλύκος, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Λέοβατς, Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Ουάρντα (46' Μπίσεσβαρ), Κάμπος (59' Ενρίκε), Πέλκας, Πρίγιοβιτς.
Παναθηναϊκός (Ουζουνίδης): Βλαχοδήμο, Κουλιμπαλί, Μολέντο, Κουτρουμπή, Χουλτ, Ρέις, Κουρμπέλη, Βιγιαφάνιες, Εμποκού (66' Εμποκού), Κλωναρίδη (77' Λουντ), Μπεργκ.