Παρασκευή, 07 Απριλίου, 2017


Επικοινωνιακή βόλτα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης έκανε, σήμερα, η  Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κορίνα Κρέτσου, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, υπό το βλέμμα του... Στ. Καλαφάτη!


Η κ. Κρέτσου βρέθηκε στη Θεσσσαλονίκη για να δείξει, όπως και οι ίδια είπε, πού πάνε τα κονδύλια της Ε.Ε. υπέρ των πολιτών, επειδή, τελευταία, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επιθέσεις.

"Για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες γιατί κάποιες φορές αισθάνομαι ότι αυτή η βοήθεια δεν γίνεται αντιληπτή", είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κρέτσου συνεχάρη την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έδειξαν επάρκεια ως προς τις ικανότητες του διαχειριστικού μηχανισμού της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και στο σημείο αυτό επισήμανε: "Το λέω αυτό επειδή υπάρχουν χώρες για τις οποίες υπάρχουν ακόμη χρήματα που περιμένουν στην Ευρώπη".

Για το έργο της νέας παραλίας σημείωσε ότι χρηματοδοτήθηκε με 22 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, χάρη και στις περιφερειακές και τοπικές αρχές και εξέφρασε την άποψη ότι "είναι μια ευκαιρία για περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες και για περισσότερο τουρισμό. Είναι ένα εξαιρετικό έργο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και είναι ένα δείγμα του πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών".

Για την Περιφέρεια τόνισε ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ τόσο στην περίοδο 2007 - 2013 όσο και για την περίοδο 2014 - 2020, για την οποία προβλέπονται πόροι ενός διεσεκατομμυρίου ευρώ μόνο για την περιοχή αυτή. "Είμαι βέβαιη ότι και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν και άλλα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών", πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψη της κ. Κρέτσου στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία που -όπως είπε- είναι η πρώτη περιφέρεια από τις 13 της Ελλάδας σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. "Και αυτό είναι σημαντικό γιατί με τα κονδύλια αυτά γίνονται σημαντικά έργα υποδομής, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της σημερινής επίσκεψης, ότι ευτυχώς υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και μας βοηθούν στην Ευρώπη προκειμένου να αξιοποιούμε αυτούς τους πόρους για το συμφέρον των συμπολιτών μας", πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονικης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την κ. Κρέτσου, πριν από δύο εβδομάδες, στις Βρυξέλλες, σε μια συνάντηση Περιφερειών και Δήμων και υπογράμμισε ότι το έργο της παραλίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την πόλη καθώς έχει δημιουργήσει άλλο επίπεδο ζωής για τους πολίτες όχι μόνο του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά όλου του μητροπολιτικού συγκροτήματος. 

"Ο κόσμος που απολαμβάνει την παραλία και το πάρκο και τη βόλτα του είναι πραγματικά εκπληκτικός. Φυσικά όλο αυτό οφείλεται στη χρηματοδότηση που προέρχεται από την ΕΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε καθόλου πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα χρήματα που έρχονται από την ΕΕ στις πόλεις προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή μας, να ανεβεί η επιχειρηματικότητα, γιατί έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη από παραγωγικές επενδύσεις", είπε.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, αλλά και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης είχε συνάντηση με την κ. Κρέτσου χθες, στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το ΕΣΠΑ και η επίτροπος τον προσκάλεσε σε αυτήν τη βόλτα στην παραλία.

Να θυμήσουμε ότι, πριν λίγες ημέρες, ο κ. Καλαφάτης είχε ζητήσει από περιφερειάρχη και δήμαρχο "να τα βρουν με το ΕΣΠΑ, για το καλό της πόλης". Για τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε ("ας κάνουν οικογενειακό συμβούλιο", είχε πει), είχαν αντιδράσει... "κύκλοι" του περιφερειάρχη, ενώ, χθες, ανακοίνωση σε έντονο ύφος εξέδωσε και η "διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης".

Στην παραλία βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.