Κυριακή, 02 Απριλίου, 2017 ._


«Παράθυρο» για κατάληξη στην αξιολόγηση, και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες, άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέσω της συνέντευξής του στην τηλεόραση του «Σκάι». 


«Τα επόμενα 24ωρα», δήλωσε επί λέξει ο Δ. Τζανακόπουλος, «θα υπάρξουν εξελίξεις, καθώς έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για ολοκλήρωση των διαδικασιών, έτσι ώστε πάρα πολύ σύντομα να φτάσουμε σε μια τεχνική συμφωνία».

Στο ερώτημα ειδικότερα, για την ημερομηνία- ορόσημο της 7ης Απριλίου και το Eurogroup που θα συγκληθεί την ημέρα εκείνη στη Μάλτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τεχνική συμφωνία. ... Τεχνικά είμαστε πάρα πολύ κοντά». Ζήτησε όμως να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να μην ανακαλύπτονται προσκόμματα, όπως είπε. Και υπογράμμισε στο σημείο αυτό, τον «τεράστιο αγώνα» της κυβέρνησης προκειμένου να μην ανακαλυφθούν εκ νέου προσχήματα, από την άλλη πλευρά προφανώς.

Ταυτοχρόνως, ζήτησε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να σταματήσει να πολιτικολογεί.

«Δεν είναι ευτυχές γεγονός» αυτό που συνέβη δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, να τοποθετείται δηλαδή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος περισσότερο ως πολιτικό στέλεχος και λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης, είπε. Κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν μας είπε αν πρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση», προσέθεσε.

Επίσης, προχώρησε και σε δύο διαψεύσεις: πρώτον, ότι σοβεί ενδοκυβερνητική κρίση, και δη κρίση στις σχέσεις τού πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, και δεύτερον, ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να μειωθούν οι συντάξεις στην Ελλάδα κατά 35%. «Αν ο κ. Σόιμπλε ζητούσε κάτι τέτοιο, θα το έκανε δημοσίως και όχι δια της πλαγίας οδού. Δεν μπορεί να υπεισέλθει σε τέτοια ζητήματα. Είναι ζητήματα των θεσμών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «πολλοί απογοητεύονται από το ότι δεν υπάρχει εσωκομματική κρίση», κατηγορώντας μερίδα των ΜΜΕ ότι «δεν έχει απολύτως καθαρό βλέμμα». Μάλιστα, κάθε λίγο και λιγάκι «εφευρίσκουν κρίση στις σχέσεις πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών, και ενδο-κυβερνητική κρίση», δήλωσε. Διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες δεν υπάρχουν, επέμεινε εξάλλου, χαρακτηρίζοντας υγιές το φαινόμενο διαφορετικών απόψεων μέσα στα κόμματα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκλεισε για άλλη μια φορά τις συζητήσεις για πρόωρες κάλπες, ενώ σε σχόλιό του για τις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι η κοινωνία είναι σε στάση αναμονής.

«Οι πολίτες αναμένουν, η κοινωνία αναμένει τα αποτελέσματα της πολιτικής μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Και θα κληθούν (οι πολίτες) -όταν αυτή αποδώσει σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις- να συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση με εκείνες που άσκησαν καταστροφικές πολιτικές την 5ετία προ του 2015, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, που έκλεισε τη σχετική αναφορά λέγοντας:

«Δεν βλέπω κανέναν λόγο για εκλογές νωρίτερα (σ.σ. πριν το 2019)», αφού κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως υποστήριξε, καταστροφικό για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.