Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2017._ 


«Η κυβέρνηση είναι εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Novartis, η έρευνα συνεχιζόταν κανονικότατα και συμφωνούμε απολύτως με την κ. Ράικου. Το σκάνδαλο Novartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα».


Αυτό δήλωσε απόψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί ίσως μεγαλύτερο και από αυτό το σκάνδαλο της Siemens.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης που υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι μίζες από την υπόθεση Novartis, ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια αναφέρθηκε και στην παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς σημειώνοντας ότι «οι βολές προς την κυρία Ράικου δεν προέρχονται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από οικονομικούς κύκλους, ούτε από κόμματα, προέρχονται από μια συνάδελφό της πρόεδρο πρωτοδικών που με αναφορά της επισημαίνει ότι δεν παρέλαβε υλικό που είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Σταύρος Κοντονής είπε ακόμη ότι η κ. Ράικου είχε έμπρακτη στήριξη για να φέρει σε πέρας την έρευνα και ως εισαγγελικός λειτουργός έχει όλα τα όπλα από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αν εμποδίστηκε στο έργο της, να πράξει τα ανάλογα και συνεπώς, «οι αναφορές περί Ιφιγένειας καλύτερα να λείπανε».

Κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκο Δένδια, να ενημερώσει τη Βουλή για την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επιστολή παραίτησής της για να επισημάνει ότι σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται σε αυτή, η κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία εκκίνησης της υπόθεσης της Novartis και λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, διερευνάται σήμερα. Επεσήμανε ακόμη ότι, σύμφωνα με την επιστολή Ράικου, η έρευνα είχε φτάσει σε ικανοποιητικότατο επίπεδο, όσον αφορά χιλιάδες εμπλεκόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι ελάμβαναν χρηματοδότηση στους λογαριασμούς τους κατευθείαν από τη Novartis Ελβετίας. «Που ήξερε η Novartis Ελβετίας τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους λογαριασμούς τους» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «αποκαλύπτονται επίσης στην Ελλάδα νομικά πρόσωπα, τα οποία ήταν τα οχήματα διοχέτευσης αυτών των χρημάτων σε κρατικούς λειτουργούς».

«Δεν θα πω τίποτε περισσότερο αυτήν την στιγμή, από την συζήτηση που είχαμε με την κυρία Ράικου, την Πέμπτη 23 Μαρτίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, αυτές οι μίζες ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια.