Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2017


H Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση που έχει επισκιάσει τον Διαγωνισμό Τραγουδίου Eurovision-2017 (ο οποίος θα διεξαχθεί φέτος στο Κίεβο) παίζει το ρόλο... πυροσβέστη.


Προηγήθηκε απόφαση της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να απαγορεύσει την είσοδο της εκπροσώπου της Ρωσίας Γιούλια Σαμοΐλοβα στην Ουκρανία. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) της Ουκρανίας απαγόρευσαν την είσοδο στη Γιούλια Σαμοΐλοβα για τρία χρόνια. Η απόφαση μόλις ελήφθη», δήλωσε χθες Τετάρτη τηλεφωνικά στο AFP μια εκπρόσωπος της SBU, η Αλένα Γκιτλιάνσκα. «Η απόφαση ελήφθη λόγω των πληροφοριών που λάβαμε για την παραβίαση της ουκρανικής νομοθεσίας εκ μέρους της», πρόσθεσε.

Έτσι, η EBU πρότεινε στο Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης, να παρουσιάσει την συμμετοχή της Ρωσίδας ερμηνεύτριας στον διαγωνισμό μέσω... δορυφορικής μετάδοσης.

Στην ανακοίνωση της EBU που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, αναφέρεται «ότι η EBU εργάστηκε εντατικά με σκοπό να αναζητήσει λύση σ' αυτή την κατάσταση και πήρε μια άνευ προηγουμένου απόφαση να προτείνει στο Πρώτο κανάλι, να διοργανώσει την δορυφορική μετάδοση της εμφάνισης της Γιούλια Σαμοΐλοβα, στην οποία απαγόρευσαν την είσοδο στην Ουκρανία, ώστε παρόλα αυτά να μπορέσει να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Eurovision-2017»

Το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης προς το παρόν δεν σχολίασε την απόφαση.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ζήτησε από το Κίεβο να επανεξετάσει την απόφασή του να απαγορεύσει την είσοδο σε ουκρανικό έδαφος στη Ρωσίδα τραγουδίστρια Γιούλια Σαμοΐλοβα η οποία έχει επιλεγεί για να εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό της Eurovision που θα διεξαχθεί στις 13 Μαΐου στο Κίεβο.

«Κατά τη γνώμη μας, αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά άδικη και βλαπτική και πραγματικά περιμένουμε να επανεξεταστεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι ελπίζει «η Ρωσίδα υποψήφια να μπορέσει να συμμετάσχει» στη Eurovision. 

«Θα συνεχίσω, πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο όλα θα αλλάξουν», δήλωσε από την πλευρά της χθες η ίδια η Σαμοΐλοβα μιλώντας στο κρατικό ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Perviy Kanal.