Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017._

Η Διοίκηση του ΣΒΒΕ ζήτησε την αναθεώρηση των όποιων αποφάσεων έχουν ληφθεί για την υπαγωγή της ΔΕΘ-Helexpo στο Υπερταμείο.


Με επιστολή της, σήμερα 29 Μαρτίου 2017, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκ. Τσακαλώτο και κοινοποίηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη και την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), κα Μ. Κόλλια – Τσαρουχά, υπογραμμίζει πως ζητά κάτι τέτοιο έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το αναπτυξιακό μέλλον της που ταυτίζεται ξεκάθαρα με το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Στην επιστολή, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος χαρκακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητική για την επιχειρηματική κοινότητα και την οικονομία όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά, και, του συνόλου της Βόρειας Ελλάδας» την προοπτική να ενταχθεί η ΔΕΘ στο υπερταμείο και υπογραμμίζει πως, «πέραν του συμβολισμού που έχει για την πόλη ως ένας θεσμός που μετρά 90 χρόνια ζωής, αποτελεί τον βασικό, αν όχι τον μοναδικό, οικονομικό πνεύμονα της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας με τις εκθεσιακές της δράσεις δεκάδες οικονομικούς κλάδους». 

Ενδεικτικά αναφέρει πως μέσω της ΔΕΘ διαχύθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή περίπου 40.000.000 ευρώ (από τη δραστηριότητα της εταιρίας), ενώ οι εκθέσεις της την ίδια περίοδο προσέλκυσαν, σε εποχή κρίσης, περίπου 1.000.000 εκθέτες και επισκέπτες. 

Επισημαίνει, ακόμη, ότι από το 2013, οπότε ολοκληρώθηκε η επανένωση των εταιρειών ΔΕΘ και Helexpo, η εταιρία ακολουθεί διαρκή ανοδική πορεία επηρεάζοντας θετικά την τοπική οικονομία και υπενθυμίζει ότι δεν επιχορηγείται, δεν επιδοτείται και δεν λαμβάνει κανενός είδους χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ή οποιονδήποτε κρατικό φορέα. 

«Η ένταξη της ΔΕΘ-Helexpo στο Υπερταμείο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα και αδράνεια τόσο στην αγορά, όσο και στους εργαζόμενους της, χωρίς αντίστοιχα να διαφαίνεται κάποιο ουσιαστικό όφελος για το Ελληνικό κράτος. Ακόμα και το ακίνητο της ΔΕΘ-Helexpo, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, θέτει πολλούς περιορισμούς σε έναν δυνητικό επενδυτή, ενώ την ίδια ώρα αποτελεί ζωτικής σημασίας χώρο για την ποιότητα ζωής και την οικονομία της πόλης», τονίζεται στην επιστολή και υπενθυμίζονται τα σχέδια (σ.σ. που... χρονίζουν) για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στους χώρους της ΔΕΘ.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος «δεν μπορεί ούτε καν να διανοηθεί πως ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία της περιοχής, να εκποιηθεί με αμφίβολα αποτελέσματα. Η ΔΕΘ αποτελεί σύμβολο ταυτισμένο με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και οι αποφάσεις για το μέλλον της δεν μπορούν να ληφθούν ελαφρά τη καρδία και υπό τη δαμόκλεια σπάθη των θεσμών».