Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017._

Ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, που επικρατούν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει το δ.σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, μια μέρα μετά το δυστύχημα με έναν χειριστή γερανού νεκρό, στο εργοτάξιο της Πόντου, στην Καλαμαριά.


Με ανακοίνωσή του, το δ.σ. του ΕΚΘ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, επισημαίνει πως είναι το δεύτερο θανατηφόρο δυστύχημα στο μετρό από το 2009, πως «μέσα σ' αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά» και καταγγέλλει «τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που υπάρχουν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τη μη υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τις συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης κινδύνων».

Το ΕΚΘ ζητά «να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το ΣΕΠΕ επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία» κι απαιτεί τη συγκρότηση «"Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου", όπως προβλέπεται από το νόμο περί Δημοσίων Έργων και όπως ρητά δεσμεύθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σπίρτζης την άνοιξη του 2015, η οποία θα εξυπηρετούσε στην επίλυση γενικότερων και ειδικότερων προβλημάτων του έργου, θεωρώντας ο ίδιος αναγκαία τη συμμετοχή εκπροσώπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στην Επιτροπή».

Σήμερα, εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο μετρό πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το θάνατο του συναδέλφου τους.  Όπως τόνισαν δια των εκπροσώπων τους, διεκδικούν και μάχονται «για το αυτονόητο, να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας».


Από την πλευρά της, η Αττικό Μετρό Α.Ε., σε ανακοίνωσή της, εκφράζει «την βαθύτατη θλίψη της για την απροσδόκητη απώλεια του χειριστή αυτοκινούμενου γερανού», προσθέτει πως «η σκέψη όλων μας τις στιγμές αυτές βρίσκεται στους οικείους του εκλιπόντος, προς τους οποίους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» κι επισημαίνει ότι «συμβάλλοντας στην έρευνα των αρμόδιων αρχών, αλλά και αυτοτελώς, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διακριβωθούν οι αιτίες του ατυχήματος».