ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 10/3/2017._

Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, έχει ανάγκη όχι από συνέχιση της λιτότητας, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων, τόνισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έκανε γνωστό, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών στις Βρυξέλλες.

Διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους, αλλά και για την οριστική έξοδο από την κρίση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Για την επικοινωνία με την Λαγκάρντ

Κληθείς να σχολιάσει το αν ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με την Λαγκάρντ είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία, δεν συμφωνούμε πάντα αλλά είναι έντιμη επικοινωνία, είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τη στάση του να μην σπαταλάει τον χρόνο». 

Πρόσθεσε ότι ζήτησε τη δέσμευση του Ταμείου ότι με βάση τα πρότυπα τα τεχνοκρατικά που απαιτούνται είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυσνη του χρέους. «Ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι είναι αλά καρτ, μόνο με τα μέτρα αλλά στο ζήτημα του χρέους η γνωστή τακτική να πετάμε την μπάλα μπροστά. Να φτάσουμε σε μία λύση στο πρόβλημα».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνοντας αιχμές ότι «ξέρουμε πού οφείλεται αυτό», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία».

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής την «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και πως θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας  τους γείτονές της», αλλά διεμήνυσε ότι «θα παραμείνει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δίκαιου και κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Το μήνυμα για την Τουρκία πρέπει να είναι αυτό, ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου στο αιγαίο και των σχέσεων καλής γειτονίας», συνέχισε.