Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017._

25η Μαρτίου αύριο και η παράδοση θέλει να τρώμε μπακαλιάρο με απαραίτητο συνοδευτικό, τη σκορδαλιά. Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο και πώς προέκυψε το έθιμο αυτό; 


Τη Σαρακοστή, η Εκκλησία δύο φορές επέτρεπε στους πιστούς να τρώνε ψάρι, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Στις ορεινές και φτωχές περιοχές της Ελλάδας, ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιό εύκολη λύση.Τον έβρισκε κανείς ακόμα και στα πιό απομακρυσμένα μπακάλικα και ήταν οικονομικός. Σε ορισμένα χωριά εκτός από τηγανητό τον μαγείρευαν και κοκκινιστό  με κρεμμύδια και χόρτα.

Η σκορδαλιά, φτιάχνεται αναμιγνύωντας σκόρδο και λάδι, με μία παχύρευστη βάση, που μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια ή ψωμί. Σερβίρεται παραδοσιακά με μπακαλιάρο τηγανητό αλλά και με τηγανητά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια ή μελιτζάνες. Σε μερικά νησιά του Ιονίου, θα τη συναντήσετε και ώς αλιάδα, από το ιταλικό aglio που σημαίνει σκόρδο.

ΥΛΙΚΑ

5-6 πατάτες
1 κουτ. αλάτι ( για τις πατάτες)
2 σκ.σκόρδο
100 ml λάδι
30 ml ξύδι
αλάτι-πιπέρι
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Παρασκευή

Βράζουμε τις πατάτες, που έχουμε προηγουμένως καθαρίσει και κόψει σε μικρότερα κομμάτια.
Στο multi, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο κομμένο σε κομματάκια, και το αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.

Όταν οι πατάτες βράσουν, τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το μείγμα με το σκόρδο. Ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε. Άν χρειαστεί μπορεί να προσθέσουμε λίγο λάδι. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

(Άν περισσέψει, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές μέρες, σε κλειστό σκεύος).