ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 5/3/2017._

Νέα κρίση φαίνεται πως ξέσπασε στο εσωτερικό της "Πρωτοβουλίας", της διοικούσας παράταξης στο δήμο Θεσσαλονίκης, από την... πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη να προτείνει για πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την Καλυψώ Γούλα.


Ο δήμαρχος επέλεξε την κ. Γούλα που, ως τώρα ήταν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, αφήνοντας από έξω τον στενό συνεργάτη του και ιδρυτικό μέλος της "Πρωτοβουλίας" (όπως είχε κάνει στο παρελθόν και με τους Ανδρέα Κουράκη και Κωνσταντίνο Ζέρβα -κι ενώ μόλις μια βδομάδα πριν ο κ. Αβραμόπουλος είχε καμφθεί όσον αφορά τις αντιρρήσεις του για τη δανειοδότηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), κάτι που οδήγησε τον κ. Αβραμόπουλο στο να εξαπολύσει ευθεία επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη.

Η απάντηση του δημάρχου ήρθε λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων της νέας προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.  «O Παναγιώτης αρνήθηκε τη θέση του αντιδημάρχου διότι θεώρησε ότι έπρεπε να αρνηθεί. Διαχώρισε τη θέση του, τι άλλο να πω; Ηταν δική του άποψη. Εγώ τον παρακάλεσα να αναλάβει τη θέση του αντιδημάρχου. Οι θέσεις δεν είναι αγορασμένες. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του δημάρχου να ορίζει τους αντιδημάρχους που αυτός θεωρεί πιο κατάλληλους για κάθε πόστο. Του πρότεινα να αναλάβει την αντιδημαρχία Οικονομικών γιατί είναι μια αντιδημαρχία πολύ σοβαρή, πολύ σημαντική και είναι πολύ κρίσιμες οι ικανότητες που έχει στη διοίκηση και οι γνώσεις ως πρώην τραπεζικός. Τον παρακάλεσα να βοηθήσει την Πρωτοβουλία. Τώρα δεν βοηθάει την Πρωτοβουλία, διαχωρίζει τη θέση του».

Προεδρείο με άρωμα γυναίκας

Για την ιστορία: Στην μυστική ψηφοφορία που έγινε, η πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής πήρε 39 θετικές ψήφους έναντι 12 λευκών και 5 άκυρων. Οι πληροφορίες θέλουν την παράταξη των "Εντάξει" να έχουν ψηφίσει υπέρ της κ. Γούλα(απουσίαζε μία σύμβουλος), όπως και δύο από τους τρεις συμβούλους της παράταξης "Ανοικτή Πόλη". Έτσι, συμπεραίνεται ότι τα μισά από τα λευκά "πετάχτηκαν" στην κάλπη από συμβούλους της διοικούσας παράταξης (της "Πρωτοβουλίας").

Αντιπρόεδρος του ΔΣ εκλέχθηκε η Σωσώ Αδαμίδου- Γκιουλέκα. Έλαβε 27 θετικές ψήφους ενώ στην κάλπη υπήρξαν 16 λευκά και τρία άκυρα. Η επιλογή της μπορεί να θεωρηθεί ανατροπή, αφού όλοι περίμεναν πως υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου θα προτείνονταν ο, για δύο χρόνια, αντιπρόεδρος Δημήτρης Κούβελας. Όπως έγινε γνωστό, στον κ. Κούβελα προτάθηκε η θέση του αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Γραμματέας του ΔΣ εκλέχθηκε ξανά (αλλά με τη... δεύτερη ψηφοφορία) η Ρία Καλφακάκου. Στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε μόνο 22 από τους 46 ψήφους, καθώς βρέθηκαν 16 λευκά και 8 άκυρα. Οι πληροφορίες θέλουν τους συμβούλους της "Πρωτοβουλίας" να αντιδρούν στο μέχρι τώρα ρόλο που διαδραμάτισε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τελικά, στη δεύτερη ψηφοφορία πήρε 31 θετικές ψήφους, 7 λευκά και 8 άκυρα.

Γούλα: Μεγάλη μου τιμή

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε λόγο για μεγάλη τιμή. "Είναι μεγάλη πρόκληση μετά από μια λαμπρότατη θητεία του συναδέλφου κ.Αβραμόπουλου που διαφοροποίησε την εικόνα για το πως γίνονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είναι γυναικοκρατούμενο το συμβούλιο, πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη και πρόεδρος γυναίκα που με βαραίνει ακόμη περισσότερο με τη λογική ότι το έργο που καλούμαστε να κάνουμε μέχρι το 2019 θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι ένα καινούριο πόστο, μεγαλύτερη βαρύτητα και θα έχουμε μια κατά βάση και δημοκρατική διαδικασία για να ακούγονται αυτοί που θέλουν να βάζουν τα προβλήματα και οι συμπολίτες μας να ακουστεί η φωνή τους", τόνισε χαρακτηριστικά.