Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017._

Τρόπους αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης, για να βγει η Κεντρική Μακεδονία από την κρίση, αναζητά ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. 


Αυτό τόνισε η Κάρεν Μαγκουάιρ, σύμβουλος - επικεφαλής διευθύντρια έργου του ΟΟΣΑ, με θέμα «Υγιείς Μακροοικονομικές Συνθήκες, Δομικές Μεταρρυθμίσεις και Σύγκλιση στις Περιφέρειες», η οποία βρέθηκε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, για την πρώτη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή τεσσάρων στελεχών του Τμήματος Περιφερειακής Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΟΟΣΑ και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όπως είπε η κ. Μαγκουάιρ, ο Οργανισμός αναζητά τρόπους να ενισχύσει "την ανταγωνιστικότητα όλων των παραγωγικών τομέων, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από την ανάλυση όλων των στοιχείων θα καταλήξουμε σε προτάσεις για τις κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος", πρόσθεσε.

Είπε, ακόμη, ότι «σκοπός μας είναι αφού εξετάσουμε τα δεδομένα και κάνουμε τις απαιτούμενες αναλύσεις να φτάσουμε στην παραγωγή ιδεών χρήσιμων για όλες τις ευρωπαϊκές Περιφέρειες, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την Κεντρική Μακεδονία. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη γενικά, αλλά και ειδικά, κάθε περιοχή ξεχωριστά, στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Να δούμε δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά για την ανάπτυξη. Να δράσουμε με άλλο τρόπο, πιο αποτελεσματικό. Θα εξετάσουμε μια σειρά από στοιχεία, όπως το κόστος εργασίας, τις διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, τη νομοθεσία, τις ομοιότητες και διαφορές της Κεντρικής Μακεδονίας με άλλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες και τελικά θα οδηγηθούμε σε μια συνολική έκθεση και σε μια ειδική μελέτη για την Κεντρική Μακεδονία και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενισχύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και πώς θα ενισχύσουμε την παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως ‘ατμομηχανής’ της Κεντρικής Μακεδονίας».

Η μελέτη που θα συντάξει ο ΟΟΣΑ θα χρησιμοποιηθεί, στη συνέχεια, ως οδικός χάρτης ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας είπε πως η επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως case study για τον ΟΟΣΑ, έγινε στη βάση τριών κύριων κριτηρίων:


  • 1.Είναι η Περιφέρεια με τις καλύτερες επιδόσεις πανελλαδικά στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και από τις πρώτες στην ΕΕ.
  • 2.Βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης των Περιφερειών της ΕΕ στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • 3.Αποτελεί αντιπροσωπευτικό αναπτυξιακό μοντέλο περιφερειακής οικονομίας, που δεν στηρίζεται μόνο σε έναν, αλλά σε πολλούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυνατότητες πολυτομεακής ανάπτυξης.