Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017._

 

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

Υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ καθώς και το ότι είναι «άδικο» για τη χώρα του να μην καλύπτουν όλες οι χώρες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Συμμαχία.

 

Η Γερμανία οφείλει πολλά στις ΗΠΑ, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

 

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρόκειται για προνόμιο και όχι για δικαίωμα, ενώ προέχει η ασφάλεια των πολιτών.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια «ειρηνική λύση» στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

 

Έκανε λόγο για στενή φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας η οποία είναι χτισμένη πάνω σιτς κοινές αξίες. «Η συμμαχία μας είναι θεμέλιο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον» είπε ο Τραμπ.

 

Αμήχανη στιγμή ανάμεσα στους δύο ηγέτες όταν φωτογράφος τους ρώτησε αν θα κάνουν χειραψία. Νωρίτερα πάντως ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδέχθηκε με θέρμη τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα έχουν καταλογιστεί για οικονομική απομόνωση ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε τους ισχυρισμούς λέγοντας ότι «δεν είμαι υπέρ της οικονομικής απομόνωσης αλλά υπέρ του δίκαιου εμπορίου. Οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί», ενώ δεν παρέλειψε να διερωτηθεί για το «ποιες εφημερίδες διαβάζουν» όσοι σχηματίζουν αυτή την άποψη περί απομονωτισμού, κάνοντας αναφορά για «ψεύτικες ειδήσεις». 

 

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη πως οι εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία θα εξελιχθούν πολύ καλά, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί νίκη αλλά δικαιοσύνη, ενώ άσκησε κριτική κατά της εμπορικής συμφωνίας NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά.

 

Μέρκελ: Η Γερμανία οφείλει πολλά στις ΗΠΑ

 

Η Γερμανία οφείλει πολλά στις ΗΠΑ, δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η οικονομική επιτυχία της χώρας της κατέστη δυνατή μέσα από το σχέδιο Μάρσαλ.

 

Κατά την κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά από το πρώτο τους τετ-α-τετ, επεσήμανε είναι ότι είναι «καλύτερα να μιλάμε ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον».

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

 

Σημείωσε δε ότι η Γερμανία είναι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου και πρόσθεσε, αναφερόμενη σε εμπορικές συμφωνίες, ότι «θα πρέπει να είναι μια κατάσταση “win-win” για όλους».

 

Δήλωσε επίσης ευτυχής που οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη στήριξή τους στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της».

 

Είπε επίσης ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, ενώ στάθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, αφού πρώτα επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα .

 

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι η παράνομη μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται, αλλά όπως είπε, αυτό πρέπει να γίνει έχοντας πάντα κατά νου πώς θα βοηθηθούν οι πρόσφυγες.