[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

Κοτζιάς:Να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο η Τουρκία


Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2017


«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος το οποίο τώρα δημιουργείται, όπως συνέβαινε τα έτη 1959-1960. Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα
τρίτο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει εκεί. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τα στρατεύματά της». Αυτό τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο κ. Κοτζιάς για ακόμα μία φορά καθιστά σαφές ότι το Κυπριακό πρόβλημα εντοπίζεται στην εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. «Η Άγκυρα παραβίασε τις Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, οι οποίες προέβλεπαν ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις -δηλαδή η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία- πρέπει να συμφωνούν κοινές ενέργειες κατόπιν κοινών συνομιλιών. Η Τουρκία ενήργησε μονομερώς και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Και φυσικά δεν παρέμεινε μόνο λίγες μέρες, αλλά στο μεταξύ έχουν περάσει 43 χρόνια», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τον κ. Κοτζιά η λύση του Κυπριακού έγκειται στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και δικαιωμάτων στις τρεις μικρές μειονότητες (Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατινοκαθολικοί) και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και στο να δοθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και δικαιώματα. «Ασφάλεια για τους Ελληνοκυπρίους σημαίνει αποχώρηση του τουρκικού στρατού και τερματισμός κάθε μορφής εγγυητικών δικαιωμάτων, τα οποία να επιτρέπουν στην Τουρκία να επεμβαίνει στην Κύπρο. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί. Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]