Τρίτη, 21 Απριλίου 2017._

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αφορμή την αθωωτική απόφαση της Δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.


Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός έκανε την εξής δήλωση:

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.



Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Παπαδημούλης σε ρόλο... προπετάσματος καπνού

Τη δημιουργία αντιπερισπασμού ανέλαβε, από πλευράς της κυβέρνησης, ο Δ. Παπαδημούλης.

Μέσω twitter σχολίασε ο αντιπρόεδρος ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναφορικά με τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τον καλεί να μιλήσει για τα ελλείμματα και τα χρέη που άφησε το 2009.

Ολόκληρο το tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Αφού ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε να "σπάσει" την πολύχρονη σιωπή του, θα ήταν καλό να πει κάτι για τα ελλείμματα και χρέη που άφησε η ΝΔ το 2009».

Ρουσόπουλος: Κατέπεσαν οι συκοφαντίες



«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν», τονίζει μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος με αφορμή την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά από συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του τελευταίου στην Αθήνα, κάνει αναφορά και στον Γιάννη Αγγέλου λέγοντας: «Κρίμα που ο φίλος μου Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε να νιώσει αυτήν τη δικαίωση». Στο στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου, που απεβίωσε πέρυσι είχε επιβληθεί η ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 400.00 ευρώ για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε, ακόμη, ότι «περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, μέσω σπίλωσης των στενότερων συνεργατών του. Εννιά χρόνια μετά, οι σκεπτόμενοι Έλληνες ας αναρωτηθούν για όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους έσπευσαν τότε άκριτα να υιοθετήσουν τις αθλιότητες».

Βροχή οι αναρτήσεις στα σόσιαλ

Με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στελέχη και βουλευτές της ΝΔ σχολίασαν την αθωωτική απόφαση της δικαιοσύνης για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Βατοπεδίου.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης έγραψε στη σελίδα του στο Facebook:

«Η υπόθεση του Βατοπεδίου έκλεισε οριστικά και τελεσίδικα με την απόφαση της δικαιοσύνης. Δεν υπήρξε ποτέ, κανένα σκάνδαλο. Ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα. Σήμερα λοιπόν, επιτρέψτε μου λίγες προσωπικές σκέψεις. Από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός που να κατηγορήθηκε τόσο χυδαία και τόσο άδικα, όσο εγώ. Δεν υπήρξε παρόμοια περίπτωση τόσο στυγνής πολιτικής απαξίωσης μίας διαδρομής ετών, από αντιπάλους και "φίλους"? Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιος κανιβαλισμός εις βάρος πολιτικού και της οικογένειας του, παρά το ότι γνώριζαν όλοι πάρα πολύ καλά ότι πίσω από τις κατηγορίες δεν υπήρχε η παραμικρή σκιά.
Στα οκτώμισι χρόνια αυτά, υπήρξε πλήθος αθωωτικών αποφάσεων από τη δικαιοσύνη, τις ελεγκτικές αρχές, τη Βουλή. Υπήρξαν έγγραφες δηλώσεις συγνώμης από έντυπα, τηλεδικαστές, από "κατήγορους" της γειτονιάς και το καφενείου?"

Στο twitter έκανε σχετική ανάρτηση η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη, με αναφορά στον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, που έχει φύγει από τη ζωή: «Αφιερώνω την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για το Βατοπέδι στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου που δεν άντεξε τη λάσπη γι' αυτήν την υπόθεση», έγραψε η κ. Μπακογιάννη.

Με αντίστοιχο περιεχόμενο ήταν και η ανάρτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ και βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου: «Αθώοι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Βατοπεδίου. Κατέπεσε με πάταγο η μεγάλη πολιτική σκευωρία κατά του Κ. Καραμανλή. Η ώρα αυτή της παταγώδους πτώσης της σκευωρίας του Βατοπεδίου είναι στιγμή δικαίωσης και για τον Γιάννη Αγγέλου και την οικογένειά του».

Ανάρτηση στο twitter έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης: «Όταν ως βουλευτής του ΛΑόΣ ακόμη είπα ότι δεν υπάρχει Σκάνδαλο Βατοπεδίου, έπεσαν όλοι να με φάνε. Σήμερα σιωπή από τους λασπολόγους».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας



Για το θέμα της αθώωσης από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Βατοπεδίου δικαιώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν».

Και επισημαίνεται, ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση: «Εκθέτει, ταυτόχρονα, όσους επιχείρησαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή με άθλια κατασκευάσματα» σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου

Οι ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι "σκάνδαλο", σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που σήμερα κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την μεγάλη υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν δύο χρόνια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες "ιερές ανταλλαγές" που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του.

Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».


Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.