Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017._

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η ανάγνωση του τελικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, στην Ολλανδία, δεν είναι ενθαρρυντική για τον, ως σήμερα, κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας.


Δεν είναι καν...νικητήριο το αποτέλεσμα, όπως το θέλουν, το παρουσίασαν και το...πέτυχαν, οι διάφοροι καλοθελητές, που έσπευσαν, μετά το κλείσιμο της κάλπης, να πανηγυρίσουν για την επικράτηση του Ρούτε.
Ασφαλώς, ήταν έξυπνο πολιτικά το δίλημμα, που τέθηκε με δημοψηφισματικό χαρακτήρα στους Ολλανδούς πολίτες, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανάμεσα στην ήρεμη ( άγευστη και άνοστη) φυσιογνωμία του Ρούτε, που κυκλοφορούσε άνετα, μεταξύ των ψηφοφόρων και την...( περίπου) ημίτρελη και φοβισμένη εικόνα του

Βίντερς, που πάντα ...κρυβόταν, σε κάθε δημόσια εμφάνιση, από ένα...στρατό σεκιουριτάδων.

Το αποτέλεσμα έδωσε ...το μήνυμα της νίκης, δηλαδή αυτό που επιδίωκε να δείξει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στην Ε.Ε.

Δηλαδή, ότι οι εκλογές έγιναν για να "κόψουν" το δρόμο στον ρατσιστή Βίντερς και ότι "νίκησε η ...ανοιχτή κοινωνία τον λαϊκισμό". Ασφαλώς και έγινε αυτό, αλλά στην πραγματικότητα των Ολλανδών, ποτέ δεν τέθηκε αυτό το δίλημμα. Το κόμμα του Βίντερς, από τις 14 έδρες που είχε, ποτέ δεν ήταν επιλογή για την πλειοψηφία των πολιτών. Έπρεπε, όμως, να "κατασκευαστεί" ένας αντίπαλος, για να διασωθεί εκλογικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός. Λειτούργησε το τέχνασμα, όπως άλλωστε, λειτούργησαν και οι ...χοντράδες του Ερντογάν, που έδωσαν 2-3 μονάδες επιπλέον στον Ρούτε.

Έκρυψαν με το τέχνασμα αυτό, το πραγματικό αποτέλεσμα, που ήταν η ήττα - ουσιαστικά-  του κυβερνητικού συνασπισμού, που διαχειρίστηκε και εφάρμοσε πολιτική λιτότητας.

Το κόμμα του πρωθυπουργού ήρθε πρώτο, αλλά έχασε σχεδόν το 23% των εδρών που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Από τις 41 περιορίζεται σε 33.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος, το Εργατικό Κόμμα του Γερούν Ντάισεμπλουμ, ουσιαστικά εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Από τις 38 έδρες που είχε, έμεινε με 9 έδρες.

Αντίθετα, τόσο ο Βίντερς, όσο και οι Πράσινοι με τον "Ολλανδό Τριντό" είναι οι πραγματικοί νικητές των εκλογών, όπως και το κόμμα D66, που τοποθετείται στο μετριοπαθές κέντρο. Αύξησαν τη δύναμή τους σε ψήφους και σε έδρες.

Αυτά θα αρχίσουν από σήμερα να διαφαίνονται στην πολιτική ζωή της Ολλανδίας, καθώς θα αρχίσουν και οι σκληρές, όπως αναμένονται, διαβουλεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Οι ...φωτισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όμως, πέτυχαν με τη βοήθεια των τηλεοπτικών καναλιών, που ελέγχονται από κυβερνήσεις και οικονομικούς μεγιστάνες, να περάσουν την εικόνα που ήθελαν. Η Ολλανδία τους έδωσε ένα "όπλο" για τη μεγάλη μάχη της Γαλλίας, τον προσεχή Μάιο. Γιατί, ο κύριος στόχος τους είναι η Μαρίν Λεπέν και οι δηλώσεις της, ότι σε περίπτωση νίκης, η Γαλλία θα γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Αυτός είναι ο φόβος. Αυτή είναι ο στόχος.


*Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος