Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017._

Την πρόταση να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις και στη θέση τους να γίνεται μια γιορτή στη Νέα Παραλία επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, για να δεχτεί, λίγο αργότερα, επίθεση από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρο Καλαφάτη, για τη στάση του τη μέρα της εθνικής επετείου.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου αξιοπρεπή παρουσία είχαν μόνον τα στρατιωτικά τμήματα, οι σημαιοφόροι και κάποια από τα σχολεία.  «Όλα τα άλλα ήταν να σε πιάνουν τα κλάματα», είπε.
Για τις μαθητικές παρελάσεις είπε πως «είναι κατάλοιπο της περιόδου του Μεταξά» και για τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Συλλόγων πως «δεν είναι δυνατό να καθόμαστε επί 1,5 ώρα και να περνάνε από μπροστά από τον πολιτιστικό όμιλο Άνω Κωλοπετινίτσας έως τον χορευτικό όμιλο τάδε». Πρότεινε πως θα μπορούσε «αντί για παρέλαση, να κάνουμε μια μεγάλη γιορτή στη Νέα Παραλία, ένα γλέντι για την απελευθέρωση, να έχουμε τραγούδια, χορός και να δημιουργείται ένα αίσθημα χαράς και ευφορίας. Όχι αυτή η αγγαρεία».
Ζήτησε να εγκριθεί ψήφισμα για να κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία.
Απαντώντας στον δήμαρχο, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε πως θλίβεται «όταν ακούω τον δήμαρχο να αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο την παρέλαση, σε βαθμό που δεν επιτρέπεται». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην περίφημη φωτογραφία του δημάρχου, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην παρέλαση, στην οποία απεικονίζεται μεταξύ της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώς Γούλα και της αντιπεριφερειάρχου Βούλας Πατουλίδου, να βγάζει τη γλώσσα του.
Τότε στράφηκε στους συμβούλους της «Πρωτουλίας» και τους κάλεσε  να πουν εάν είναι περήφανοι για τη στάση του δημάρχου. «Ποιος από εσάς, είναι περήφανος που ο δήμαρχος χαριεντιζόταν, βγάζοντας τη γλώσσα και έβγαζε φωτογραφίες»; Και πρόσθεσε: «Το γλέντι είναι το θέμα; Να περάσουμε καλά και να γίνουμε σκνίπα»;
Υπογράμμισε ότι «η παρέλαση είναι για να τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων» και πρότεινε «να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε το θεσμό».
Όσο για τις αλλαγές που προτείνει ο δήμαρχος, τον προέτρεψε να επισκεφθεί τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, «να τον συμβουλέψει για τις παρελάσεις, αφού ο δήμος δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα».
Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε πως δεν αντιλέγει για το εθνικό φρόνημα, «αλλά αυτό καλλιεργείται μέσα από τα στρατιωτικά αγήματα, όχι των μαθητών και των πολιτιστικών συλλόγων». Όσο για την γκριμάτσα με τη γλώσσα, είπε πως… «είναι πάρα πολύ πιθανόν να ήταν κανένα παιδάκι εκεί και έβγαλα τη γλώσσα, όπως κάνω στα εγγόνια μου και γελάμε και μια χαρά περνάμε»!
Στο θέμα των παρελάσεων αναφέρθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, η οποία τάχθηκε κατά του θεσμού, λέγοντας πως καθιερώθηκαν «επί δικτατορίας Μεταξά κι όχι έτσι γενικά κι αόριστα την περίοδο Μεταξά».
Αντίθετη άποψη είχε ο Γ. Σεβρής, της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ο οποίος θύμισε τι έγινε εκείνες τις μέρες της επανάστασης του 21 στη Θεσσαλονίκη, από τους Οθωμανούς κατακτητές.
Ευθύνη στους δασκάλους, για την, τυχόν, κακή εμφάνιση των παιδιών στην παρέλαση, απέδωσαν άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.