Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017._

 

Άνετη νίκη έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς πέτυχε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει 21,2 %, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1%. Την τρίτη θέση, με 12,6 %, καταλαμαβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, το κόμμα του Ρούτε λαμβάνει 33, το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) 20, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν το καθένα από 19 έδρες.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.

 

Ρούτε: Είπαμε «όχι» στον λαϊκισμό

 

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός μιλώντας σε ψηφοφόρους του στη Χάγη. «Η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», πρόσθεσε.

 

Τι δήλωσε ο Βίλντερς

 

Από την πλευρά του ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία PVV Γκέερτ Βίλντερς, συνεχάρη τον Βίλντερς για τη νίκη του, προαναγγέλλοντας ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα», είπε ο Βίλντερς σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του κέρδισε έδρες, συμπληρώνοντας πως «αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».

Ο ηγέτης του PVV εξέφρασε παράλληλα την απορία του για τη δήλωση του Ρούτε ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν όχι στους «λάθος είδους λαϊκιστές». «Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής», είπε.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων και ανήλθε στο 81%.