Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017._


Κάηκε, σχεδόν ολοσχερώς, από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα, το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο στο οποίο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.


Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχαν 54 πυροσβέστες, που έσπευσαν στο φλεγόμενο τέμενος με 23 οχήματα.(16 υδροφόρα, 4 βραχιονοφόρα, 3 βοηθητικά).

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 03.00 και αμέσως σήμανε συναγερμός στον τοπικό σταθμό της πυροσβεστικής.

Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι άγνωστα, μέχρι στιγμής. Πληροφορίες αναφέρουν την πιθανότητα αναζωπύρωσης σε εστία φωτιάς που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης.

Το Τέμενος Βαγιαζήτ  θεωρείται από ειδικούς ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης και αποπερατώθηκε επί του σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421), ενώ εγκαινιάστηκε το 1420. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χρησιμοποιείτο κυρίως ως μουσειακός χώρος ενώ αυτήν την περίοδο γίνονταν εργασίες αναστήλωσης.

Το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου (Τέμενος Βαγιαζήτ) σύμφωνα με την παράδοση αρχίζει να κτίζεται στο κέντρο του Διδυμότειχου στα τέλη του 14ου αιώνα (1389-1402), αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί λόγω της επέλασης των Μογγόλων στην Μικρά Ασία, από το σουλτάνο Βαγιαζήτ Α' τον Γιλντιρίμ (Κεραυνό), για το λόγο αυτό ονομάζεται τόσο από τους ντόπιους όσο και τους Οθωμανούς περιηγητές «Βαγιαζήτ Τζαμισί».

Ολοκληρώθηκε με εντολή του σουλτάνου Μωάμεθ Α' (1420-1421) από τον αρχιτέκτονα Ιβάζ πασά, από τους πιο φημισμένους αρχιτέκτονες της εποχής του.

Είναι το μεγαλύτερο τέμενος των Βαλκανίων και το πρώτο που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς σε Ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το σημαντικότερο οθωμανικό μνημείο της περιοχής και ένα από τα αρχαιότερα, μεγαλύτερα και πλέον αξιόλογα μωαμεθανικά κτίσματα στην Ευρώπη.

Το κτίσμα είναι σχεδόν τετράγωνο σε κάτοψη, με μέσες εξωτερικές διαστάσεις 32,40 μ. X 30,20 μ. Το εξωτερικό εμβαδόν του είναι σχεδόν ένα στρέμμα. Έχει τρεις θύρες, από τις οποίες η κεντρική προβάλλεται με θαυμάσια αραβουργήματα και αρχαΐζοντα ζιγκ-ζαγκ μοτίβα ενώ οι δύο εκατέρωθεν θύρες έχουν φραχθεί, από ό,τι φαίνεται σε πρώιμη φάση. Το εσωτερικό του τεμένους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. 

Ενσωματωμένος στο περίγραμμα του κτιρίου, αλλά με δική του εξωτερική είσοδο, ο κομψός και πανύψηλος μιναρές που είχε αρχικά έναν εξώστη.

Στα 1912 οι Βούλγαροι μετέτρεψαν το Τέμενος σε Ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν το Διδυμότειχο από τους Βούλγαρους στα 1913, ξανάκτισαν τμήμα του μιναρέ που είχε γκρεμιστεί και πρόσθεσαν δεύτερο εξώστη ψηλότερα. Ο αυλόγυρος πάλι οριοθετούνταν με μαρμάρινες πλάκες εκατέρωθεν της εισόδου με κομψοτεχνήματα αρίστης μαρμαρογλυπτικής τέχνης.

Κατά το με­σοπόλεμο το κτίριο πουλήθηκε από τη μουσουλμανική κοινότητα σε ιδιώτη.

Σήμερα το Μεγάλο Τέμενος αποτελεί μνημείο που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και προστατεύεται από το ελληνικό κράτος

Το 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των έργων αναστήλωσης.


Η φωτογραφία είναι του Πάρη Δουλούδη από το Facebook