ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1/3/2017._

Το εξαιρετικό φιλμ νουάρ του Ζακ Τουρνέρ «Αμαρτωλοί και Δολοφόνοι» παρουσιάζει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα Βακούρα 1, η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ.


Η Λέσχη παρουσιάζει αφιέρωμα με θέμα Το ζεύγος και η βία (υποενότητα: 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ηθοποιού Ρόμπερτ Μίτσαμ) κι επέλεξε το ασπρόμαυρο αριστουργηματικό φιλμ νουάρ του Ζακ Τουρνέρ με τους Ρόμπερτ Μίτσαμ, Τζέιν Γκριρ, Κερκ Ντάγκλας, Ρόντα Φλέμινγκ και Ρίτσαρντ Γουέμπ.

Θα προλογίσουν οι Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθούν έντυπη αναλύση του μεγάλου Αμερικανού κριτικού Ρότζερ Έμπερτ. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ένας πρώην ιδιωτικός ντετέκτιβ, που παλιότερα αναζητούσε μια γυναίκα που χάθηκε μαζί με τα λεφτά ενός γκάνγκστερ, βλέπει το παρελθόν του να ξαναζωντανεύει όταν του ανατίθεται η ίδια δουλειά από τον ίδιο άνθρωπο. Στο ρόλο του γκάνγκστερ ο Κερκ Ντάγκλας και του πρώην ντεντέκτιβ ο Μίτσαμ. Κι ενώ ο ένας πιστεύει πως πολεμά τον άλλον, στην πραγματικότητα και οι δύο είναι θύματα διεφθαρμένων γυναικών. Εξάλλου, οι Γάλλοι το ΄χουν πει εδώ και… δεκαετίες: Αναζητήστε τη γυναίκα…

10 λόγοι για να δείτε την ταινία

1.      Για την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Τουρνέρ, που αξιοποιεί και την προηγούμενη πείρα του από τα συμβολιστικά μεταφυσικά θρίλερ.
2.      Για το σπουδαίο σενάριο του ήδη μαυροπινακισμένου Ντάνιελ Μεϊνγουέρινγκ, δείγμα του σκοταδισμού που είχε αρχίσει από τότε να επικρατεί στο Χόλιγουντ.
3.      Για την υπέροχη ερμηνεία του Ρόμπερτ Μίτσαμ που εν γνώσει του προχωρεί σχεδόν υπνοβατώντας προς το τέλος.
4.      Για την επίσης σπουδαία ερμηνεία της Τζέιν Γκριρ, μοιραίας και εκτεθειμένης ταυτόχρονα.
5.      Για τον τρίτο πόλο του Κερκ Ντάγκλας, που φαινομενικά μόνο δείχνει να πλεονεκτεί αλλά είναι κι εκείνος εγκλωβισμένος.
6.      Για την υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Νίκολας Μουζουράκα, που εδώ υπογράφει την καλύτερη δουλειά του.
7.      Για τους χαμηλότονους φωτισμούς που δημιουργούν απειλητικές φωτοσκιάσεις.
8.      Για την αρχιτεκτονική των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, που παραπέμπει στο γερμανικό εξπρεσσιονισμό.
9.      Για τον υφέρποντα μισογυνισμό της ταινίας, τόσο στο πρότυπο της μοιραίας γυναίκας όσο και σε αυτό της υποταγμένης φίλης του Μίτσαμ.
10.  Γιατί όλη η ταινία μοιάζει με αναπαράσταση μιας παραισθησιακής εμπειρίας, κάτι που ενισχύεται από την οff-αφήγηση του κεντρικού ήρωα.