Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017._


Συγχαρητήρια έδωσε, στους 11 δημάρχους της Θεσσαλονίκης που παρουσίασαν το όραμά τους για τη Θεσσαλονίκη του 2030, αλλά τους ξεκαθάρισε πως... παράδες δεν υπάρχουν!


«Συνεργαστείτε, ωριμάστε έργα και εξετάζουμε τους τρόπους χρηματοδότηση τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την ημερίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Θεσσαλονίκη 2030  – Παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης». Το μόνο που υποσχέθηκε ήταν... τεχνική βοήθεια και πρόσθεσε πως το υπουργείο «δεν το ενδιαφέρουν έργα βιτρίνας, αλλά παρεμβάσεις ουσίας για τους πολίτες», χαλώντας ελαφρώς τη σούπα...

Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Γιαννίτσης τους είπε πως πρέπει να ακολουθήσουν τα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια που εκπονήθηκαν για τα νησιά του Αιγαίου και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους! «Αντίστοιχα σχέδια θέλουμε να κάνουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε και πρότεινε «συνεργασία όμως και με άλλα εργαλεία όπως είναι το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»!

Η κουβέντα πήγε μοιραία στα κονδύλια κι ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση «δεν τάζει χρήματα», αλλά κινείται αντίστροφα, προσπαθώντας να μπει στη λογική «ότι πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός, η ωρίμανση έργων και μετά να δούμε τις πηγές χρηματοδότησης, που έχουμε για κάθε ένα ξεχωριστά».

Μπουτάρης: Πρώτα το business plan και μετά τα κονδύλια

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Το 2030 μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά, μέσα σε δεκατρία χρόνια μπορούν να συμβούν δομικές αλλαγές», είπε. Χαρακτήρισε εργαλείο τη στρατηγική για το 2030 και «οδικό χάρτη που περιγράφει τον τρόπο για την οικοδόμηση μιας δυναμικής Θεσσαλονίκης για τις επόμενες δεκαετίες».

Παραδέχτηκε, δε, πως δεν υπάρχουν κοστολογημένες προτάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο ερώτημα «με τι λεφτά θα τα κάνεις όλα αυτά Δήμαρχε;» απαντώ: Υπάρχει περίπτωση κανείς να δώσει λεφτά σε κάποιον, αν δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – ένα business plan; Είτε είσαι κράτος, είτε η ΕΕ, είτε ιδιώτης; Όχι, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό είναι σημαντική η Στρατηγική αυτή».

Για χρήματα μίλησε ο Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κάνοντας λόγο για γραμμή προϋπολογισμού και χρηματοδότησης από το υπουργείο προς τη Θεσσαλονίκη με έναρξη τη συμμετοχή με 7 εκατ. ευρώ στο δάνειο της ΕΤΕπ.

Καλαφάτης: Ας υλοποιήσει πρώτα τα έργα που υποσχέθηκε...

Σκληρή ήταν η επίθεση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Σταύρου Καλαφάτη, με αφορμή την εκδήλωση. Σε δήλωσή του μιλά για όραμα του δημάρχου που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει «έστω ένα ζήτημα καθημερινότητας του πολίτη της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι ο κ. Μπουτάρης, το 2030 «θα παρακολουθεί εκ του μακρόθεν, κάτι που είναι και επιθυμία του, αφού δεν σταματά να μας υπενθυμίζει ότι “στο σπίτι του θα περνούσε καλύτερα”».

Κάνει λόγο για σουρεαλιστική παράσταση και σόου του δημάρχου για «να αποδείξει πως, όντως, όπως παραδέχεται, “με το γκοβέρνο τα πάει καλά”» και καταλήγει: «Ας υλοποιήσει έστω κι ένα από τα έργα που είχε εξαγγείλει το 2009 στο υπόλοιπο της θητείας του και, στη συνέχεια, ας μας αναλύσει και το όραμά του για την περίοδο που, απλά, θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, παροπλισμένος».