Παλιές ευτυχισμένες στιγμές... (©Νώντας Στυλιανίδης)

Ο δήμαρχος κατηγόρησε τον περιφερειάρχη ότι έχει κάνει υποχείριό του τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ ► "Δεν υπάρχουν υπάλληλοι υποχείρια στην Περιφέρεια", απαντούν από την ΠΚΜ



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14/2/2017._

Σκληρή επίθεση κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα για τα έργα του νέου ΕΣΠΑ εξαπέλυσε τόσο ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης όσο και η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου. Κι αυτήν τη φορά αιτία δεν ήταν ένα... πεζοδρόμιο.

Η δημοτική αρχή κατήγγειλε ότι η Διαχειριστική Αρχή έκοψε όλα τα έργα που πρότεινε ο δήμος για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που αφορούν το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα οποία επρόκειτο να ενταχθούν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά της, όμως, η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι εδώ και επτά χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν αντιλήφθηκε πως τα προγράμματα αυτά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια -αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διοίκηση του δήμου αδιαφόρησε γι αυτό.

Η επίθεση Μπουτάρη

Ο κ. Μπουτάρης κατηγόρησε την Διαχειριστική Αρχή ότι «είναι υποχείριο του Τζιτζικώστα», ενώ μίλησε και για πολιτικά παιχνίδια. 

«Αυτοί το έχουν κλείσει το θέμα. Δεν υπάρχει σκεπτικό στην απόφασή τους. Θέλουν μόνο εργάκια για τον έναν και τον άλλον και για να ευχαριστηθούν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε: 

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους 38 δήμους την Περιφέρειας είπε ο Τζιτζικώστας. Αυτό τα λέει όλα αλλά η ιστορία είναι αλλού. Η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι δικιά μας, είναι υποχείριο του Τζιτζικώστα. Γι΄ αυτό θα δούμε τον υφυπουργό κ. Χαρίτση. Δύο φορές τον κάλεσε να συζητήσουν για το ΕΣΠΑ και ο Τζιτζικώστας δεν πήγε. Η Διαχειριστική Αρχή δεν είναι ανεξάρτητη. Δεν μπορεί να μιλάς για εθνική στρατηγική και να παίζεις πολιτικά παιχνιδάκια. Να μοιράσω κανένα φράγκο και να είναι ευχαριστημένοι όλοι. Δεν μπορείς να λες λοιπόν ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους 38. Είναι ο μεγαλύτερος και ο κυριότερος και έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις».

Για πολιτική στάση που επηρεάζει την ανάπτυξη του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο η αρμόδια αντιδήμαρχος, Λίνα Λιάκου, η οποία κατηγόρησε την Περιφέρεια ότι «παίζει όπως θέλει, δημιουργεί συμμαχίες όπως θέλει και τιμωρεί όποιον θέλει»

«Ήταν σαν να χτυπάμε σε τοίχο. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη πολιτική στάση απέναντι ουσιαστικά στον δήμο», υπογράμμισε η κ. Λιάκου, η οποία παρουσίασε όλα όσα διαδραματίστηκαν από το 2015 έως σήμερα με το εργαλείο χρηματοδότησης «Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση – Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση».  

Όπως υποστήριξε, «ποτέ δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση επί των έργων, αλλά επί των κριτηρίων. Με αποτέλεσμα να υπάρχει ο φόβος των υπολοίπων (δήμων) ότι εμείς πάμε να τα μαζέψουμε όλα και η Μητροπολιτική Ενότητα και η Περιφέρεια να παίζει το παιχνίδι της». Κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους καθώς το ερώτημα είναι πλέον πως θα γίνουν τα μεγάλα έργα.

...Πλίνθοι κέραμοι οι αριθμοί από την αντιδήμαρχο

Σύμφωνα με την κ. Λιάκου, μόλις στις 6 Φεβρουαρίου εξειδικεύθηκε το σχέδιο δράσης του προγράμματος. Όπως αναφέρεται στα έντυπα του σχεδίου, δικαιούχοι για τα 25 εκατ. από τα 87 εκατ. ευρώ, δεν είναι δήμοι, αλλά άλλοι φορείς (Επιμελητήρια, ιδιωτικοί οργανισμοί, φορείς του δημοσίου) καθώς και η ίδια η Περιφέρεια. Επίσης, από τα 36 εκατ. για τις αστικές αναπλάσεις, τα 12 εκατ. θα κατευθυνθούν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά. 

Στον δεύτερο άξονα των αστικών αναπλάσεων (16 εκατ. ευρώ), ορίζεται πλαφόν ύψους έργου έως 2 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία βγάλει εκτός του προγράμματος μεγάλες παρεμβάσεις. Ως θύλακες επικέντρωσης ορίζονται οι αστικές προκλήσεις, δηλαδή, όπως εξήγησε η κ. Λιάκου, οι περιοχές κατοικίας, εκτός από την Β΄ Κοινότητα. 

«Η ίδια η Περιφέρεια έχει βγάλει έξω την Β΄ Κοινότητα, άρα οι θύλακες επικέντρωσης για τα έργα είναι κυρίως η περιοχή πάνω από την Εγνατία, η Άνω Πόλη και η Ε΄ κοινότητα», σημείωσε η κ. Λιάκου. Το χρονοδιάγραμμα που ορίστηκε για τα έργα είναι το α΄ εξάμηνο του 2019.  

«Στα ερωτήματά μας κατά την Επιτροπή Δημάρχων, η απάντηση ήρθε από τον Περιφερειάρχη. Είπε ότι σταματά η αδικία που γίνεται, σταματά ο δήμος Θεσσαλονίκης να παίρνει όλα τα λεφτά και να γίνονται εκεί όλες οι επενδύσεις», ανέφερε η αντιδήμαρχος, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε να αλλάξει το πλαφόν των 2 εκατ. ευρώ και να ενταχθεί μέσα και το ιστορικό εμπορικό κέντρο.   

Πώς... άναψε το φυτίλι

Αφορμή για την κατάσταση ήταν η ενημέρωση που ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης για τα έργα που θέλει να εντάξει ο Δήμος στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί «η ευκαιρία να γίνουν πράγματα σε περιοχές που δεν έχεις πατήσει ποτέ, όπως η Ξηροκρήνη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, περιοχές που δεν απέχουν παρά 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο, αλλά είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, δεν μπορείς να περπατήσεις το βράδυ. Αντί να αδράξεις την ευκαιρία, να κάνεις πέντε πράγματα εκεί, την πέταξες και κάνεις άλλες επιλογές».

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης Ανδρέας Κουράκης πρότεινε ο δήμος Θεσσαλονίκης να περιορίσει τις δικές του προτάσεις. «Σε αυτό το θολό τοπίο όλα παίζουν. Εμείς θα πρέπει να επανέλθουμε και να βάλουμε το θέμα της αξιολόγησης. Να βάλουμε προτεραιότητες και εμείς. Θέλουμε σύμμαχο την Διαχειριστική Αρχή ως δήμος και να μπορέσουμε να πάρουμε χρήματα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης πρότεινε να ζητηθεί εγγράφως για ποιο λόγο εξαιρέθηκε αυτό το τμήμα της πόλης. «Δεν μπορεί ο Τζιτζικώστας να μοιράζει έργα αυθαίρετα», δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Γιώργος Αβαρλής.  Αναλυτική ενημέρωση ζήτησε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

Η απάντηση της Περιφέρειας

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πάντως, δεν άφησε να πέσει το γάντι κάτω. Το σήκωσε πάραυτα και, ενώ οι στενοί του συνεργάτες τον περίμεναν να επιστρέψει, σήμερα, το απόγευμα, από την Αθήνα, τον είδαν... φάντη μπαστούνι μπροστά τους σήμερα το πρωί!

Πριν λίγο (15.30) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα :

"Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ), ύψους 85 εκ. ευρώ, που αφορά στην αντιμετώπιση ζητημάτων των περιοχών με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε οχτώ Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Το Σχέδιο βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια και αυστηρούς κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να εφαρμόζουμε.

Εξάλλου, η στρατηγική του συγκεκριμένου Σχεδίου εγκρίθηκε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, στην οποία συμμετέχουν οι οχτώ Δήμοι και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Λυπούμαστε που μετά επτά χρόνια ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η διοίκησή του αδυνατούν ακόμη να κατανοήσουν ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες και δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια. Άλλωστε, στη λογική της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι – «υποχείρια»".