ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 30/3/3017._


Συμφωνία επήλθε μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών.


Την είδηση διέρρευσαν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Ως προς το τι προβλέπει η συμφωνία, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα». Βέβαια, ο όρος αυτός είναι ιδιαίτερα ασαφής, καθώς δεν αναφέρει ρητά ποια μέτρα δεν θα ληφθούν, ή ποια είναι αυτά που θεωρητικά επιφέρουν μεγαλύτερη λιτότητα από την υπάρχουσα...

Μάλιστα, οι ίδιες οι κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση. Το ποιες είναι, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019, έχει μεγάλη σημασία...



Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. 

Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Κατά της λιτότητας Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλούμ εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.



Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις σημερινές διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι υπάρχει μια κατ αρχήν πολιτική συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη πλήρως ολοκληρωθεί. Το εν λόγω πακέτο αφορά θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν τόσο τις συντάξεις όσο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει γενικώς μια αλλαγή φιλοσοφίας στο ελληνικό ζήτημα όπου το πρωταρχικό δεν είναι πλέον η εφαρμογή πολιτικών λιτότητας, αλλά η προώθηση βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα περιθώρια για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ο οποίος ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων μέτρων στήριξης της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα κράτη της ευρωζώνης και θα συζητηθεί μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.


Ερωτηθείς ο Ντάισελμπλουμ για το θέμα της παραμονής του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι αυτός είναι ο στόχος του και ότι θεωρεί πως θα τον επιτύχει.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό

«Άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με την σημερινή απόφαση του Eurogroup.



Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και σημειώνει πως «σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει...»

Η ΝΔ λέει επίσης ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης. «Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Το ΚΚΕ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του, αναφέρει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018, συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη β' αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος».


«Όλα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για «μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος» και «αντισταθμιστικά μέτρα», είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του: «Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 21 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη μαχητική απάντηση στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολίασε τις αποφάσεις του Eurogroup σημειώνοντας ότι όσο νωρίτερα θα έκλεινε η διαπραγμάτευση τόσο λιγότερα μέτρα θα υπήρχαν για την χώρα.

«Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ότι, αν είχε κλείσει εγκαίρως δεν θα υπήρχαν αυτές οι σημερινές απαιτήσεις. Με αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση, και την αβεβαιότητα που έχουμε, κι αν κλείσει η αξιολόγηση, θα κλείσει με απαράδεκτα μέτρα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνη της, δεν ακούει κανέναν, φέρνει μια κατάσταση προ αδιεξόδου και όταν φτάσει στο χείλος του γκρεμού ρωτάει 'τι να κάνω, να πέσω;"».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα, τα οποία είναι προϊόν μιας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και για αυτό είναι και αδιέξοδα.

Τζανακόπουλος: Αποφασιστική νίκη

Ως πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τη σημερινή συμφωνία, δεδομένου ότι μετά από πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε η επιδίωξη της κυβέρνησης για συμφωνία που δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλες οι πλευρές αποδέχονται και αναγνωρίζουν «τις εξαιρετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και είναι γι' αυτόν τον λόγο που καταφέραμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία με βασικό περίγραμμα και στόχο τη συζήτηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν θα έχουν ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικό αντίκτυπο, δηλαδή ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα».



Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν μεταρρυθμίσεις σε σειρά από πεδία, «αλλά οποιοδήποτε μέτρο παρθεί, θα αντισταθμιστεί από κάποιο άλλο μέτρο αντίστοιχου ποσού».

«Πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή όλα αυτά που συζητούσαμε επί ενάμιση χρόνο περίπου για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα μετά το 2019 δεν είναι πλέον στην ατζέντα της συζήτησης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι δεν θέλει να θέσει τεχνητά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο είπε ότι «η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων θα είναι σύντομη, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε πάρα πολύ γρήγορα σε μια συμφωνία, γιατί κανείς αυτή τη στιγμή, ούτε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ούτε από το ΔΝΤ, θέλουν περαιτέρω κωλυσιεργία από τη στιγμή που υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης».

Σημείωσε πως το βασικό μήνυμα δόθηκε και ότι με βάση αυτό «επανέρχεται η σταθερότητα, κλείνουν τα κινδυνολογικά σενάρια που διακινούνταν από διάφορες πολιτικές πλευρές και άλλες πλευρές το προηγούμενο διάστημα και με ηρεμία και ψυχραιμία θα μπορέσουμε να έχουμε πάρα πολύ σύντομα μια καλή συμφωνία που θα εμπεδώσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».