ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 21/2/2017

«Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει (σ.σ. την εισήγηση για το δάνειο που θα πάρει ο δήμος Θεσσαλονίκης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), να μην έρθει στη συνεδρίαση. Είμαι κάθετος! Αλλιώς, είναι ενάντια στη διοίκηση»!


Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ξεκαθάρισε στο χθεσινό «μασάζ» προς τα μέλη της παράταξής του, της «Πρωτοβουλίας», ότι δε θα δεχτεί αρνητικές ψήφους για το θέμα της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ. Και ποιοι ήταν οι αποδέκτες; Όσοι είχαν εκφράσει τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις…

Πάντως, δύο από αυτούς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρ. Κουράκης, έχουν ανακρούσει πρύμναν. Ο πρώτος έχει, ήδη, δηλώσει πως η αρχική του ανάρτηση στο Φέισμπουκ ήταν, απλά, προβληματισμός, ενώ ο δεύτερος, χθες, στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας», δήλωσε πως θα ψηφίσει τη δανειοδότηση.

Απομένουν ο πρώην αντιδήμαρχος Κ. Ζέρβας, τον οποίο ο Μπουτάρης θεωρεί «ξένο σώμα» στην «Πρωτοβουλία» και ο Λάζ. Ζαχαριάδης, που είχε παραιτηθεί από πρόεδρος επιτροπής στο δήμο. Ο Γ. Αρβανίτης ήταν από αυτούς που είχε «ελαφρές» επιφυλάξεις.

Επειδή η λήψη του δανείου απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, αυτό σημαίνει ότι ο Μπουτάρης θα πρέπει να πάρει και ψήφους από την αντιπολίτευση. Οι «Εντάξει», παράταξη του Στ. Καλαφάτη, δε φαίνονται διατεθειμένοι να χρεώσουν, με ένα –επιπλέον- δάνειο τους Θεσσαλονικείς, ειδικά όσο σκέφτονται ότι την αποπληρωμή θα αναλάβει, ουσιαστικά, η επόμενη διοίκηση και, για να τα καταφέρει, θα πρέπει να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Στην «Ανοικτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, φαίνεται να υπάρχει ρήγμα. Από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της, μόνον ο Γ. Αβαρλής δείχνει αποφασισμένος να διαφοροποιηθεί –κι αυτός όχι καταψηφίζοντας. Δεδομένη είναι η αρνητική ψήφος των δύο συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ), ενώ η εκπρόσωπος των Οικολόγων (της παράταξης «Γειτονιές σε Δράση), μάλλον θα ακολουθήσει την πεπατημένη της προκατόχου της: Θα συνταχθεί με την πλειοψηφία. Λέγεται ότι, μετά από πολύ καιρό, θα παρακολουθήσει τη συνεδρίαση και ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών», Αρμ. Στεργίου, για να δώσει τη θετική του ψήφο, ενώ ο Γ. Σερβής των «Μένουμε Θεσσαλονίκη» είναι… αλλεργικός στα δάνεια. Υπάρχουν και οι δύο σύμβουλοι της «Ελληνικής Αυγής», οι οποίοι δεν τα πάνε καλά –θεωρητικά- με τέτοιου είδους «Τράπεζες», όπως η ΕΤΕπ. Όλα τα παραπάνω, φυσικά, αποτελούν πληροφορίες του ρεπορτάζ και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Μάλιστα, για να μην έχει προβλήματα στην ψηφοφορία και να απαιτείται μόνον διευρυμένη πλειοψηφία κι όχι αυξημένη, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να εισηγηθεί την λήψη δανείου ύψους 20.000.000 ευρώ (κι όχι 50 εκ. όπως, αρχικά, είχε ειπωθεί). Τα χρήματα θα χορηγηθούν από την ΕΤΕπ σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Ο κ. Μπουτάρης θέλει να κλείσει αυτό το θέμα πριν από τις δημαιρεσίες της 5ης Μαρτίου και πριν ανακοινώσει τις αλλαγές στους αντιδημάρχους(οι οποίες, πάντως, θα είναι ελάχιστες, καθώς, το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι η διάσπαση κάποιας υπάρχουσας αντιδημαρχίας και η ανάληψη από κάποιο στέλεχος της «Πρωτοβουλίας»). Έτσι, το θέμα του δανείου θα οδεύσει αύριο στην οικονομική επιτροπή και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.

Μεταξύ των έργων που θέλει να υλοποιήσει μέσω του δανείου ο κ. Μπουτάρης είναι οι αναπλάσεις της πλατείας Ελευθερίας και του άξονα της Αγίας Σοφίας από την οδό Τσιμισκή έως την παραλία, και η αναμόρφωση της παλιάς παραλίας. Είναι φανερό ότι, μετά το ναυάγιο της υπόθεσης «Α Προβλήτα», αυτό το δάνειο είναι η μοναδική ευκαιρία για τη διοίκηση Μπουτάρη ώστε να αφήσει έργο πίσω της.