ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23/2/2017._

Τρεις ημέρες πριν κληθούν να αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για το δάνειο που σκοπεύει να συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενεδύσεων.


Συγκεκριμένα, από το δήμο Θεσσαλονίκης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, προσκάλεσε τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αύριο, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017,  και ώρα 11.00, σε ενημερωτική συνάντηση, στην Αίθουσα Συσκέψεων (Δημαρχείο, Βασ. Γεωργίου Α΄ 1, 3ος όροφος). 

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθεί η πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνάψει σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θέμα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη της 4ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης". 

Λίγο νωρίτερα, από τη δημοτική παράταξη "Εντάξει", είχε εκδοθεί η εξής ανακοίνωση:

"Μετά την ανακοίνωση της Ημερήσιας Διάταξης της 4ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, όπου το θέμα της δανειοδότησης του Δήμου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει συμπεριληφθεί 44ο στη σειρά, μεταξύ άλλων 72 θεμάτων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε τα εξής:

«Ο κ. Δήμαρχος δεν κουράζεται να διαψεύδει τον εαυτό του, από τα πιο μικρά ως τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους Θεσσαλονικείς -όπως, για παράδειγμα, η σύναψη δανείου μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ο κ. Δήμαρχος, τον Σεπτέμβριο του 2016, είχε γνωστοποιήσει μέσω των ρεπορτάζ των ΜΜΕ, ότι θα ενημέρωνε τους επικεφαλής των παρατάξεων για το θέμα. Επίσης,  αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 2016, στο δημοτικό συμβούλιο σε σύντομη τοποθέτησή του, είχε, επίσης, δεσμευτεί για ενημέρωση. Είναι προφανές ότι, αν έχεις στο νου σου τη συναίνεση, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, την ουσιαστική διαβούλευση με τους εκπροσώπους αυτών των πολιτών στο Δήμο, διαβουλεύεσαι αρκετούς μήνες προτού φέρεις το θέμα προς ψήφιση.
Όμως η διοίκηση του Δήμου όχι μόνον άλλα είπε κι άλλα έκανε, αλλά:

•       Φέρνει άρον – άρον το θέμα του δανείου στην Οικονομική Επιτροπή.
•      Διαφοροποιεί το ύψος του δανείου, τουλάχιστον αναφορικά με όσα διέρρεαν και αναφέρονταν τους προηγούμενους έξι μήνες.
•       Μας καλεί να το συζητήσουμε 44ο μεταξύ 72 θεμάτων!

Μ’ αυτή τη μεθόδευση η διοίκηση επιχειρεί να περάσει το θέμα «μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα» και να κρατήσει τους Θεσσαλονικείς όσο μπορεί μέσα στο σκοτάδι.
Δεν ξέρουμε αν αυτή η απίθανη διοίκηση έχει στόχο να αυτοτρολάρεται, όμως η διαχείριση ενός ζητήματος που αφορά τη δανειοδότηση περίπου 20 εκ € (κατ’ αρχήν;) που θα δεσμεύσει όλους τους Θεσσαλονικείς αλλά και τις επόμενες διοικήσεις αποτελεί, τουλάχιστον, ακόμη ένα μνημείο προχειρότητας και ανοργανωσιάς. Και, τελικά, και τους πιο ανύποπτους συμπολίτες μας, τους καθιστά καχύποπτους»".