Έπεσε θύμα τροχαίου όταν ήταν 16 χρονών. Τώρα ως φοιτητής του Φυσικού Τμήματος παρουσιάζει μελέτη - ανάλυση για τα τροχαία



Θεσσαλονίκη 16, Φεβρουαρίου 2017. –

Ο Δημήτρης Αντωνίου έπεσε θύμα σοβαρού τροχαίου όταν ήταν 16 ετών. Επέζησε, όμως η ζωή του άλλαξε οριστικά. Δεν είναι πλέον αρτιμελής. Βρέθηκε καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες των δύο πρώτων ετών, αγωνίστηκε, συνέχισε τις σπουδές του, έγινε φοιτητής του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνει τις προπτυχιακές του σπουδές με μια μελέτη για τα τροχαία.

Η ερευνητική εργασία του που είναι ανάλυση ουσιαστικά των τροχαίων, στην οποία γίνεται καταγραφή και ανάδειξη των παραγόντων που μπορούν να συντελέσουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22, Φεβρουαρίου στις 7.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πρόκειται για τη συστηματική εξέταση, διαπίστωση και επισήμανση των αντικειμενικών και υποκειμενικών αιτιών των τροχαίων ατυχημάτων στο ειδικότερο ερευνητικό πεδίο της Θεσσαλονίκης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περίπτωσης του Αντωνίου είναι ακριβώς η δύναμη μέσα του, να υπερβεί τα δεσμευτικά όρια της κατάστασης του και από το πάθημα να παράγει μάθημα .

Ο ερευνητής εξετάζει το πρόβλημα των τροχαίων τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Όπως λέει, παρουσιάζει το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και γίνονται προτάσεις για τη βελτίωση της. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στις επιπτώσεις των τροχαίων, σωματικές, ψυχικές και οικονομικές. Στη συνέχεια δίνεται για πρώτη φορά μια ξεκάθαρη εικόνα των τροχαίων ατυχημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, για τα χρόνια της κρίσης, από το 2010 και έπειτα. "Πόσα ατυχήματα συνέβησαν; Ποια τα αίτια; Σε ποια διαστήματα της ημέρας; Τι συμβαίνει τη νύχτα στους δρόμους της πόλης, τι συμβαίνει με τις παρασύρσεις και τι με τις μοτοσικλέτες": 

Όπως υπογραμμίζει, ένα ακόμη συμπέρασμα είναι "η τεράστια συμμετοχή μοτοσικλετών στα τροχαία ατυχήματα και τέλος, τα υπερβολικά πολλά τροχαία που γίνονται μετά τα μεσάνυχτα και η σύνδεση τους με τη νυχτερινή διασκέδαση".