ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 22/2/2017._


«Η κατάσταση στο Ωραιόκαστρο εξομαλύνεται». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».


Αφορμή για τη δήλωσή του, τα επεισόδια, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, μεταξύ "αλληλέγγυων" στους μετανάστες και μελών ακροδεξιάς ομάδας που διαμαρτύρονταν για τη φοίτηση εννέα παιδιών προσφύγων.

«Νομίζω ότι πήραν το μάθημά τους και με την εντολή του εισαγγελέα για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου, που πολύ καλώς εφαρμόστηκε και συνελήφθη και κάποιος που παρέβη αυτόν τον νόμο. Είμαστε αποφασισμένοι μέσα στο πλαίσιο των νόμων και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές να εφαρμόσουμε ό,τι προβλέπεται, χωρίς καμία ανοχή σε αυτούς, οι οποίοι ντροπιάζουν και την ιστορία μας, αλλά παραβαίνουν και τον νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το δικό τους» επισήμανε ο κ. Τόσκας.

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, κουκουλοφόρος που είχε μπει στην αυλή του σχολείου κρατώντας ξύλινο ρόπαλο δέχτηκε επίθεση από άλλους κουκουλοφόρους που κρατούσαν σιδερολοστούς κι ένας τον χτύπησε στο κεφάλι με μπουκάλι μπίρας. Στη συνέχεια, ο πρώτος κουκουλοφόρος βρήκε καταφύγιο στο σχολείο, όπου και συνελήφθη. Επίσης, λίγο αργότερα, οι αντιδρώντες στη φοίτηση των παιδιών προσφύγων, προπηλάκισαν τις δημοσιογράφους του Σκάι και της ΕΡΤ και διέκοψαν την απευθείας σύνδεση, ενώ έκρυβαν με τα χέρια τους τους φακούς των καμερών. Τα επεισόδια καταδίκασε, με δύο διαφορετικές ανακοινώσεις η ΕΣΗΕΜ-Θ.