ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1/2/2017._


Ιδιοκτήτες οικοπέδων καλούνται να πληρώσουν τσουχτερό ΕΝΦΙΑ, χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδα αυτά!  Βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, εντάσσονται στην ειδική ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO II, αλλά οφείλουν κανονικό ΕΝΦΙΑ.


Τα οικόπεδα αυτά βρίσκονται σε περιοχές του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου,  όπου έχει επιβληθεί αυστηρός περιορισμός επέκτασης των βιομηχανιών και του οικισμού  βάσει της οδηγίας “SEVESO II”  που αφορά στην αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης μεγάλων ατυχημάτων από βιομηχανικές εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με οικιστικές ζώνες. Σύμφωνα με την οδηγία, οικόπεδα σε πόλεις που βρίσκονται αρκετά κοντά στον πολεοδομικό τους ιστό πολλές και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες στους κινδύνους που εγκυμονεί μία τέτοια συνύπαρξη, απαγορεύεται να αξιοποιούνται για οικιστικές χρήσεις.

Το αποτέλεσμα είναι τα οικόπεδα αυτά να έχουν υποπέσει σε καθεστώς πλήρους απαγόρευσης, ολοκληρωτικής αχρησίας και απαξίας. Ο ΕΝΦΙΑ, όμως, παραμένει στα... ύψη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης. Με ερώτησή του, προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζει ότι, σωστά μεν εφαρμόζεται η οδηγία SOVESO II, όμως, επειδή οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται εντός της απαγορευμένης περιοχής, επί της οποίας και ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, βαρύνονται με την καταβολή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) με τους ισχύοντες συντελεστές των δομήσιμων οικοπέδων ζητά ειδική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ιδιοκτητών.