ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 23/2/2017._

Του ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΥΡΗ

Σοβαρό πρόβλημα στη διακίνηση φορτίων αντιμετωπίζει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εδώ και μερικές μέρες. Ο λόγος είναι η έλλειψη πλοηγών με τα πλοία να συνωστίζονται στη ράδα μη μπορώντας να δέσουν και να φορτώσουν να ξεφορτώσουν.


Εδώ και μερικές μέρες το λιμάνι λειτουργεί με έναν πλοηγό και με ένα πεπαλαιωμένο σκάφος της Πλοηγικής Υπηρεσίας, που συνεχώς παρουσιάζει προβλήματα. Όπως είναι φυσικό ο ένας πλοηγός δεν είναι δυνατόν να προλάβει εξυπηρετήσει τη κίνηση των πλοίων που υπάρχει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα βέβαια είναι σοβαρό και από θέμα ασφάλειας, αφού ο ένας πλοηγός αναγκάζεται να εργάζεται πολύ περισσότερο για να καλύψει τις ανάγκες με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποιο ανθρώπινο λάθος και να σημειωθεί ατύχημα.

Το πρόβλημα προέκυψε εδώ και μερικές μέρες. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπηρετούσαν πέντε πλοηγοί. Πριν από καιρό απεβίωσε ο ένας και δεν αντικαταστάθηκε. Άλλος ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω κήλης και οι άλλοι δύο έχουν άδειες. Έτσι έμεινε μόνο ένας να εξυπηρετεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας!

Να σημειωθεί ότι οι πλοηγοί ανήκουν στην Πλοηγική Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και δουλειά τους είναι να κατευθύνουν με ασφάλεια τα πλοία να δέσουν ή να αποπλεύσουν από το λιμάνι. Όταν ο πλοηγός ανεβαίνει σε κάποιο πλοίο, εκτελεί χρέη καπετάνιου, επομένως ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός κυρίως για την ασφάλεια.

Πάντως μέχρι στιγμής από το αρμόδιο υπουργείο δεν υπάρχει κάποια δραστηριοποίηση για λύση του σοβαρού αυτού προβλήματος.