ΠΑΡΙΣΙ 14/1/2017._

Επί τάπητος τίθενται, το ένα μετά το άλλο, τα ανοικτά θέματα στη Μεσόγειο. Μετά το Κυπριακό, που απασχόλησε τη διάσκεψη της Γενεύης, τώρα ήρθε η ώρα του Μεσανατολικού, που θα συζητηθεί στο Παρίσι.


Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες.

"Στο πλαίσιο αυτό", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, "συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ".

"Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία", υπογραμμίζεται, "προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. "Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter την συνομιλία μεταξύ Τσίπρα-Αναστασιάδη.

Συνάντηση Κοτζιά - Ντεζίρ



Τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ συνάντησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την ευκαιρία του ερχομού του στο Παρίσι για την αυριανή συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό.

Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις και ενημέρωση, με την ευκαιρία γεύματος εργασίας που παρέθεσε στην πρεσβεία, η πρέσβειρα Μαρία Θεοφίλη.

Κυπριακό, Δυτικά Βαλκάνια και Μεσανατολικό, ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης.

Ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον κ. Ντεζίρ σχετικά με το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης για το κυπριακό και ευχαρίστησε τον Γάλλο υφυπουργό για την υποστήριξη της Γαλλίας, στις έως τώρα προσπάθειες επίλυσής του.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και οι σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρας, υπήρξαν επίσης αντικείμενο της συζήτησης. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν άλλωστε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων και της συνεργασίας τους για τα θέματα της περιοχής.

Ο κ. Ντεζίρ ευχαρίστησε τέλος τον κ. Κοτζιά για τη συμμετοχή του στην αυριανή Διεθνή Διάσκεψη για το Μεσανατολικό που είναι γαλλική πρωτοβουλία και που στοχεύει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οργισμένο τουίτ του υπουργού Εξωτερικών

Την οργή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet που ανέβασε στον λογαριασμό του απαντώντας στους επικριτές του για τους χειρισμούς του στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό: 

«Αναπαράγουν ψέματα τουρκικής προπαγάνδας νομίζοντας ότι έτσι γίνονται εκσυγχρονιστές. Στην πραγματικότητα γίνονται ουρά τουρκικού εθνικισμού» τονίζει το κ. Κοτζιάς.