ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 26/1/2017._


Την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της «απιστίας», σε βαθμό κακουργήματος, ζητά, από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης για κακοδιαχείριση στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.


Η υπόθεση αφορά τα όσα έγιναν με τον Ειδικό Λογαριασμό  Κονδυλίων Έρευνας(ΕΛΚΕ). Σύμφωνα με τις ως τώρα έρευνες του ΣΔΟΕ, πάνω από 70 καθηγητές, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που εργάζονται παράλληλα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν απέδωσαν το νόμιμο ποσοστό (15%- 7%) στον ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Ως υπαίτιοι «φωτογραφίζονται» εννέα άτομα διατελέσαντες πρόεδροι, αντιπρόεδροι της επιτροπής ΕΛΚΕ, ανάμεσα τους και πρόεδροι του ΤΕΙ, της τελευταίας 15ετίας, οι οποίοι φέρονται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ στο Ίδρυμα, επειδή δεν ζήτησαν να πάρουν πίσω αυτά τα χρήματα, είτε προσφεύγοντας στα δικαστήρια είτε αποστέλλοντας εξώδικα.. 

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Διαφθοράς, για τη λήψη απολογιών και καταθέσεων.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ δεν περιορίστηκε μόνον στο ΑΤΕΙΘ, αλλά επεκτάθηκε και στο ΑΠΘ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι συνολικά 1300 ακαδημαϊκοί- ελεύθεροι επαγγελματίες δεν απέδωσαν το ποσοστό στον ΕΛΚΕ, οφείλοντας συνολικά 36 εκατ. ευρώ. Εντοπίστηκε καθηγητής Ιατρικής που χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το χρέος ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Η διοίκηση του πανεπιστημίου, όμως, φέρεται ότι απέστειλε εξώδικα, ζητώντας τα χρήματα.